Το Video του γάμου

Η glamorous γαμήλια ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσε να αναπαραχθεί με πιο εντυπωσιακό τρόπο. Το video συμπληρώνει λειτουργικά τη φωτογραφία, αποτυπώνοντας τη ζωντάνια, την πλοκή, τις ξεχωριστές στιγμές και τα happenings, με το ρεαλισμό που μόνον το video μπορεί. Διηγείται την ιστορία του γάμου με αξιοπιστία αλλά και δημιουργική παρέμβαση και παραδίδει στο ζευγάρι ένα αξέχαστο υλικό αναμνήσεων για μια ζωή.

Video_Gamou

Ξεκινώντας
 

Το ζευγάρι των μελλόνυμφων προκειμένου να πραγματοποιήσει την καλύτερη επιλογή για τη video κάλυψη πρέπει να έχει υπόψη ορισμένα βασικά στοιχεία: Δύο είναι οι τρόποι «κλεισίματος» για το κομμάτι του video. Είτε να απευθυνθεί κανείς στο φωτογράφο κάνοντας μια συμφωνία – πακέτο, είτε να βρει ένα ειδικό εικονολήπτη. Και οι δύο λύσεις έχουν τα υπέρ και τα κατά. Aν εμπιστευόμαστε και έχουμε πολύ καλές συστάσεις για το φωτογράφο, δύσκολα θα μας απογοητεύσει στο video. Oι αξιοπρεπείς επαγγελματίες με όνομα και κύρος στην αγορά, φροντίζουν να μην διακυβεύσουν την καλή τους φήμη με «αμφίβολες» συνεργασίες. Οπότε θα αποτελούσε σπάνια εξαίρεση ένα έγκυρο φωτογραφικό κατάστημα να εκτεθεί στον πελάτη, υποβαθμίζοντας το κομμάτι του video. Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη άποψη: το video αποτελεί διαφορετική ειδικότητα με άλλη εξειδίκευση και απαιτήσεις και θα πρέπει να προσεγγίζει κανείς τους ειδικούς για να έχει το τέλειο αποτέλεσμα. Δηλ. να γίνει ξεχωριστή συμφωνία με φωτογράφο και εικονολήπτη. Τότε το κόστος ανεβαίνει και μπαίνει και θέμα ανεξάρτητων συνεννοήσεων για τα διεπεραιωτικά θέματα (πως θα συνεργαστούν στο στήσιμο, τα φώτα κλπ) ειδικά αν δεν έχουν δουλέψει ποτέ μαζί.

Το φθηνό, χωρίς αξιώσεις video αποτελεί τελικά σπατάλη ενώ το ποιοτικό, επαγγελματικό video φτιαμένο με υψηλά στάνταρ θα σας κάνει υπερήφανους.

  Η τεχνολογία έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, το ίδιο έχουν εξελιχθεί και οι εικονολήπτες στα μέσα και τις τεχνικές τους, εφαρμόζοντας και αυτοί με τη σειρά τους νέα, μοντέρνα αισθητική και θεματική. Στα πλαίσια αυτά οφείλουμε να αποσαφηνίσουμε την πραγματικότητα γύρω από ορισμένους διαδεδομένους μύθους που προκαλούν σύγχυση:

Wedding_Video

Γιατί να μην αναθέσω το video σε κάποιον φίλο που έχει HD videocamera και ανεβάζει βιντεάκια στο Υοutube; Για τον ίδιο λόγο που προτιμάμε επαγγελματία φωτογράφο αντί για τις snapshot των φίλων και γνωστών. Διότι απορρίπτουμε την προχειρότητα, τα γνωστά «κουνημένα» βίντεο με τον μπερδεμένο ήχο και το ανύπαρκτο μοντάζ. Διότι θέλουμε professional ποιότητα και δημιουργικότητα. Με κρυστάλλινο ήχο, τίτλους, σοβαρό μοντάζ, πολύ καλή ανάλυση ίσως και Blu-ray.

Να δώσω το video στον φθηνότερο επαγγελματία «μειοδότη». Χωρίς ν’ αποκλείεται ότι ακόμη και μια χαμηλού κόστους προσφορά μπορεί να είναι αξιοπρεπής, ας θυμηθούμε ότι κάθε video studio έχει κάποια στοιχεία κόστους. Α. Ακριβό εξοπλισμό αποτελούμενο από βιντεοκάμερες, μικρόφωνα, φωτιστικά, μονταζιέρες, software, βανάκι μεταφοράς κλπ. Β. Προσωπικό που διαφοροποιείται σε αριθμό (από ένα εικονολήπτη και το βοηθό του ως περισσότερους, ανάλογα αν τραβάμε με μονοκάμερο, δικάμερο κλπ.) και στοιχίζει σε εργατώρες. Αρκετές φορές ο εικονολήπτης δουλεύει περισσότερο από τη μέρα του γάμου κάνοντας πλάνα από το ζευγάρι σε ατομικές στιγμές, στο «κρεβάτι», το γλέντι του γαμπρού κλπ. Γ. Εργατώρες για μοντάζ και δημιουργία οπτικού δίσκου, HD κλπ.

Τελικά αξίζει τον κόπο ή μήπως θα το δούμε μια φορά από περιέργεια και τέλος
Είναι το ερώτημα που βασανίζει γαμπρούς και νύφες, οι οποίοι – φυσιολογικά – θέλουν τα χρήματά τους να πιάσουν τόπο. Η απάντηση έρχεται αρκετά μετά το γάμο, όταν καταλαγιάσει ο θόρυβος, όταν το ζευγάρι επανέλθει στην κανονική του ζωή. Τότε με ησυχία θα ξαναζήσει μέσα από το «καλό» video τη μαγική μέρα με ζωντανό χρώμα και διαυγή ήχο, με σκηνοθετική άποψη και δομή. Ακόμη καλύτερα, θα το δουν συγγενείς από μακρινές χώρες που δεν κατάφεραν να έλθουν στο γάμο, τα παιδιά όταν μεγαλώσουν και καταλαβαίνουν, πολύ πιθανόν και τα εγγόνια.

 

Η πρότασή μας: αν πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα σε μια φθηνότερη λύση που περιλαμβάνει τα πάντα αλλά μέτριους συντελεστές ποιότητα και ένα πολύ καλό και ανεγνωρισμένο εικονολήπτη με ακριβότερο κασέ, προτιμήστε τον δεύτερο.

  Video_1Ακόμη κι αν ο προϋπολογισμός σας είναι περιορισμένος, θα συνιστούσαμε να μειώσετε την απασχόληση του συνεργείου (π.χ. ας «κοπεί» το ντύσιμο της νύφης και το video της δεξίωσης). Καλύτερα να έχετε πολύ καλό επαγγελματικό υλικό από την κύρια φάση του γάμου. Κι αυτό γιατί με καλό μοντάζ θα μπορέσετε να προσθέσετε π.χ. ερασιτεχνικά βιντεάκια και φωτογραφίες από την προετοιμασία ή το γλέντι και το τελικό video να γίνει καταπληκτικό.

 

Πηγαίνοντας να κλείσουμε την βιντεοσκόπηση του γάμου, θα μας δείξουν διάφορα demos από video προηγούμενων γάμων καθώς και διάφορα σενάρια κάλυψης π.χ. μονοκάμερο/δικάμερο, είδος φωτισμού, λήψη μόνον εκκλησία ή περισσότερο (ντύσιμο νύφης, δεξίωση, location κλπ.), απλό μοντάζ ή πιο ιδιαίτερο κλπ. Η χρέωση είναι ανάλογη των απαιτήσεών μας.

Wedding_Video2

Εκτιμώντας την εικόνα προσέχουμε που εστιάζει κάθε φορά, αν νετάρει καλά, τα χρώματα, πως γίνεται η μετάβαση από το ένα πλάνο στο άλλο κλπ.
 

Εκτιμώντας το φωτισμό ρωτάμε τι φώτα χρησιμοποιούν συνήθως (HMI, tungsten, fluorescent, φυσικό φως???)

 
 

Εκτιμώντας τον ήχο ελέγχουμε αν ακούμε καλά, αν ο ήχος είναι κρυστάλλινος ή μουντός …

 
 

Εκτιμώντας το συνολικό αποτέλεσμα, προσπαθούμε να καταλάβουμε στοιχεία για τη διάρκεια (υπερβολικά παρατεταμένο, σύντομο κλπ.) το ρυθμό (μήπως βαρεθήκαμε;) το συναίσθημα (μας άγγιξε;) το μοντάζ (έξυπνη μετάβαση από το ένα πλάνο στο άλλο), την αίσθηση (απέπνεε επαγγελματισμό;), το ύφος (τυπικό ή πιο προχωρημένο;)