Η παρουσίαση

Η πετυχημένη προετοιμασία για την πιο τέλεια μέρα στη ζωή του νέου ζευγαριού, εξαρτάται από πολλές παραμέτρους.  Μια από τις πιο σημαντικές είναι η.επιλογή του σωστού επαγγελματία φωτογράφου. Αυτού που με τη δουλειά, τη σοβαρότητα και τα επαγγελματικά του εχέγγυα υπογράφει με αξιοπιστία την φωτογραφική κάλυψη.

Digital_epoxi

 

 

Σήμερα, το ζευγάρι που παντρεύεται μπορεί να επωφεληθεί από τη διαφάνεια στην επιλογή. Δηλ. να ζητήσει να δει δείγμα (φωτο)γραφής, να συγκρίνει και να αξιολογήσει. Να περιδιαβεί τις σελίδες με άλμπουμ άλλων γάμων που προηγήθηκαν, να αναζητήσει υποψηφιότητες μέσα από το internet (ευτυχώς οι περισσότεροι «εκσυγχρονισμένοι» φωτογράφοι προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα) να συζητήσει προηγουμένως με το φωτογράφο, να εκτιμήσει τη σχέση αμοιβής και προσφερόμενου πακέτου υπηρεσιών. Τελικά, μόνον κερδισμένοι θα βγουν αυτοί που θα κάνουν την «έρευνα αγοράς» για φωτογράφο γάμου. Μάλιστα, επιλέγοντας με αυστηρότητα, συμβάλλουν στην αξιοκρατία και ευνοούν τους καλύτερους.

 
 

 

 
 

 

Μετά την ολοκλήρωση των λήψεων, η προσοχή εστιάζεται στο τελικό αποτέλεσμα.  Μετά την επεξεργασία, τις διορθώσεις και το πιθανό ρετουσάρισμα, το υλικό - ανάλογα με την αρχική συμφωνία - παραδίδεται είτε με τη μορφή μεμονωμένων εκτυπώσεων (σπανιότερα πλέον) είτε ως αναλογικό ή ψηφιακό άλμπουμ είτε ως multimedia παρουσίαση από DVD. Το άλμπουμ μπορεί να είναι απλό ή πολυτελές, με εξώφυλλο από διαφορετικά υλικά (χάρτινο, πλαστικό, βελούδινο, δερμάτινο) σε ποικιλία διαστάσεων.

 

 

 

 

 

 

Είναι θαύμα που στους ψηφιακούς καιρούς μας επιβιώνει η ιδέα του απλού, συμβατικού άλμπουμ.  Μιλάμε για το άλμπουμ των παιδικών μας χρόνων, με τις τυπωμένες φωτογραφίες που διαλέγαμε και κολλούσαμε μόνοι μας στις χάρτινες σελίδες με ειδική κόλλα ή αυτοκόλλητες «γωνίες». Το αναλογικό άλμπουμ συνήθως αποτελεί επιλογή ζευγαριών που θέλουν να οργανώσουν με το δικό τους τρόπο το υλικό, με την ησυχία τους και χωρίς πίεση χρόνου.

album_Douros
Μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε πολλές προτάσεις, από εταιρίες με κύρος και παράδοση στο είδος. Τα εξώφυλλα και εδώ κλιμακώνονται από απλά, φθηνά χαρτόδετα μέχρι ακριβότερα με οικολογικό χαρτί, δέρμα κλπ. Εδώ αξίζει κανείς να σταθεί στην ποιότητα χαρτιού των ενδιάμεσων σελίδων. Οπωσδήποτε πρέπει να αποφευχθεί το χαρτί με όξινες προσμείξεις δηλ. είναι καλό να έχει την ένδειξη acid free - αλλιώς στην πάροδο του χρόνου οι σελίδες θα κιτρινίσουν, παίρνοντας την αντίστοιχη άσχημη όψη. Κατά κανόνα τα άλμπουμ αυτά έχουν ενδιάμεσα από τις σελίδες προστατευτικά ριζόχαρτα - υλικό για το οποίο ι σχύει ό,τι προαναφέραμε (να είναι acid free). Για να αποφευχθούν οι ζημιές πρέπει να χρησιμοποιηθεί ειδική κόλλα που μπορεί να αποκολληθεί χωρίς πρόβλημα και να ξανατοποθετηθούν οι ίδιες ή άλλες φωτογραφίες.

 

 

 

 

 

Τα τελευταία χρόνια, την παράσταση κλέβει το ψηφιακό άλμπουμ. Προσοχή όμως…. Μια διευκρίνηση για …αδαείς. Ψηφιακό άλμπουμ δεν σημαίνει μια εικονική παρουσίαση μέσω υπολογιστή. Είναι τυπωμένο προϊόν και διαφέρει από το παλιό καλό άλμπουμ με τις επικολλημένες φωτογραφίες στο εξής:

Digital_Album2
κάθε σελίδα του είναι μια φωτογραφία φτιαγμένη στον υπολογιστή (ή μια σύνθεση πολλών φωτογραφιών). Οι επιμέρους φωτογραφίες συγκολλούνται, βιβλιοδετούνται και συνολικά απαρτίζουν ένα μοναδικό αντίτυπο. Η βιβλιοδεσία παίζει αποφασιστικό ρόλο για τη διατήρηση της …συνοχής και μακροβιότητας της κατασκευής. Η εκτύπωση κατά περίπτωση μπορεί να είναι με φωτογραφική τεχνολογία ή inkjet, με ή χωρίς πρόσθετη πλαστικοποίηση (lamination). Επειδή ακριβώς όλη η διαδικασία γίνεται στον υπολογιστή, το όριο είναι η δημιουργική φαντασία και η έμπνευση του φωτογράφου. Μπορεί να ενθέσει πολλές φωτογραφίες στο ίδιο σαλόνι (δισέλιδο) να αναθέσει σε κάποιες στο ρόλο φόντου, να ορίσει διαφάνεια, να αλλάξει τα χρώματα, να γράψει λεζάντες, να βάλει στα περιθώρια άλλα γραφικά (π.χ. σκίτσα και clipart), να θελήσει περιθώρια ή να αφήσει τη φωτογραφία να «ξακρίσει» κλπ. Κοντολογίς, να φτιάξει ένα προσωπικό βιβλίο με όσες σελίδες χρειαστούν, από τη μεγάλη μέρα των νεόνυμφων.

Digital_albumΤο χαρακτήρα του ψηφιακού άλμπουμ καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το εξώφυλλο. Υπάρχουν βαρύτιμα εξώφυλλα, με πανάκριβη επένδυση από σπάνια δέρματα (μέχρι …πύθωνα και αλιγάτορα) μεγάλες διαστάσεις και ειδικές θήκες προστασίας που αγοράζονται μαζί με το ειδικό …τραπεζάκι. Κάπου στη μέση είναι τα συνηθισμένα δερμάτινα άλμπουμ σε λογικές διαστάσεις (ως 30x40cm) και … αντίστοιχα βάρη. Τέλος την ίδια δουλειά αλλά με πιο λιτό τρόπο κάνουν τα άλμπουμ με τα χαρτόδετα εξώφυλλα όπου η επιφάνεια του εξωφύλλου είναι και αυτή τυπωμένη φωτογραφία, προστατευμένη με ισχυρή πλαστικοποίηση. Για τη μακροζωΐα και αντοχή του ψηφιακού άλμπουμ σημαντικό ρόλο παίζει το είδος της εκτύπωσης (φωτογραφίες τυπωμένες με εμφάνιση RA4, θερμικές ή inkjet) και το είδος της συγκόλλησης των φύλλων (με μαλακό ή σκληρό ενδιάμεσο υλικό, με πρέσσα κλπ.)

 

 

 

 

Tα πρώτα χρόνια της ψηφιακής φωτογραφίας, δεν παρατηρείτο ζήτηση για ειδικές ψηφιακές παρουσιάσεις.  Ακόμη και τα Hi tech ζευγάρια αρκούνταν να ζητήσουν το ψηφιακό υλικό χαμηλής ανάλυσης και το έπαιζαν στο computer με κάποιο πρόγραμμα photo browser που έκανε στοιχειώδες slide show. H εξέλιξη όμως συνοδεύτηκε από νέες τάσεις, ειδικά από τη στιγμή που μπήκαν στη ζωή μας οι επίπεδες high definition τηλεοράσεις. Με τα μεγάλα μεγέθη τους αποτελούν ένα εντυπωσιακό όσο και πρόχειρο ανά πάσα στιγμή μέσο παρουσίασης. Έτσι απέκτησαν ενδιαφέρον τα slideshows νέας γενιάς, που δημιουργούνται μέσω ειδικών προγραμμάτων όπως τα Proshow Producer, Cyberlink Mediashow, Publisher InAlbum, Polaroid MyMemories κλπ. Με παρόμοιο software ο επαγγελματίας μπορεί να ετοιμάσει για λογαριασμό του ζευγαριού ολοκληρωμένες παρουσιάσεις που ξεφεύγουν από τα στενά όρια του απλού slideshow το οποίο βασικά δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια διαδοχή εικόνων με transitions (εφέ μετάβασης από το ένα καρέ στο επόμενο).

 

SlideShow