Παραδόσεις

Η λαμπάδα παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο μυστήριο του γάμου και θεωρείται ένα πολύ δυνατό σύμβολο της ένωσης των νεόνυμφων. Σύμφωνα με την παράδοση, λοιπόν, πριν ακόμα ανάψουν οι λαμπάδες του γάμου, ο νεωκόρος κόβει τα τμήματα των φυτιλιών που περισσεύουν και τα παραδίδει συνήθως στη μητέρα της νύφης για να τα φυλάξει.lampada
Όσο για το πως θα τα διατηρήσετε, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι αρκετές στεφανοθήκες έχουν στο εσωτερικό τους θήκες. Εκεί μπορείτε να τοποθετήσετε φυτίλια μαζί με τις μπουτονιέρες αλλά και τα μανικετόκουμπα του γαμπρού.

Ένας «μύθος» καταρρίπτεται...

 
Σε κάθε θρησκευτικό γάμο υπάρχει μία στιγμή με πολύ ...σασπένς.
Είναι η στιγμή που ο ιερέας εκφωνεί το «η δε γυνή ίνα φοβήται τον άντρα» και τότε όλοι οι καλεσμένοι στρέφουν τα κεφάλια προσπαθώντας να δουν αν η νύφη θα τολμήσει τελικά να πατήσει το πόδι του γαμπρού και πως θα αντιδράσει εκείνος. Το έθιμο αυτό, για ευνόητους λόγους, έχει προκαλέσει ομηρικούς καυγάδες ανάμεσα σε πολλά ζευγάρια, καθώς κάποιοι άντρες θεωρούν πολύ προσβλητικό η συμβία τους να κάνει «επίδειξη δύναμης» μπροστά σε όλο τον κόσμο. Και από την άλλη, κάποιες γυναίκες θέλουν να ξεκαθαρίσουν εξαρχής ότι διεκδικούν έναν ρόλο ισότιμο στο γάμο και ότι, με δυο λόγια, δεν φοβούνται τον άντρα.

Αυτοί οι καυγάδες και οι παρεξηγήσεις θα είχαν λείψει αν όλοι γνωρίζαμε την πραγματική έννοια της φράσης αυτής. Γιατί στην πραγματικότητα υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση γύρω από αυτό το «φοβήται» που συνήθως μεταφράζεται λάθος.
Gyni_fovite_ton_antra
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Η φράση αυτή εμπεριέχεται στην επιστολή που απηύθυνε ο απόστολος Παύλος προς τους Εφεσίους. Εκεί ο απόστολος αφιέρωσε ένα κεφάλαιο (το πέμπτο) για να αναλύσει τα θέματα που διέπουν τον γάμο και τις σχέσεις των συζύγων. Η σχετική περικοπή καταλήγει με τη γνωστή φράση με την οποία ο απόστολος συμβουλεύει τη γυναίκα να σέβεται τον άντρα της και όχι να τον «τρέμει» κατά το κοινώς λεγόμενο. Και για να λύσουμε κάθε παρεξήγηση, ιδού ολόκληρο το κεφάλαιο 5 της επιστολής του Απόστολου Παύλου προς τους Εφεσίους:

Mιμητές Θεού
1. Γίνεστε, λοιπόν, μιμητές του Θεού σαν παιδιά του αγαπητά.
2. Kι έτσι, να συμπεριφέρεστε με αγάπη, όπως ακριβώς αγάπησε κι εμάς ο Χριστός και παρέδωσε τον εαυτό του προσφορά και θυσία για χάρη μας, σαν ευωδιαστή οσμή στο Θεό.
3. Κι όσο για πορνεία και κάθε άλλου είδους αισχρότητα ή πλεονεξία, ούτε καν λόγος δεν πρέπει να γίνεται μεταξύ σας, όπως αρμόζει σε αγίους.
4. Tο ίδιο ισχύει και για τα αισχρόλογα και την άσκοπη φλυαρία ή τους σαχλούς αστεϊσμούς, που δεν έχουν θέση μεταξύ σας, αλλ’ απεναντίας, να εκδηλώνετε την ευχαριστία σας στο Θεό.
5. Γιατί τούτο να ξέρετε πολύ καλά, πως κανένας πόρνος ή ηθικά ακάθαρτος ή πλεονέκτης –ο οποίος είναι στην ουσία ειδωλολάτρης– δεν κληρονομεί μερίδιο στη βασιλεία του Χριστού και Θεού.
6. Προσέχετε να μη σας εξαπατάει κανένας με κούφια λόγια, γιατί, γι’ αυτά τα πράγματα ξεσπάει η οργή του Θεού πάνω στους ανθρώπους που απειθούνε.
7. Mη συμμετέχετε, λοιπόν, στον τρόπο ζωής αυτών των ανθρώπων.
8. Βέβαια, κάποτε ήσασταν εσείς οι ίδιοι σκοτάδι, αλλά τώρα μεταβληθήκατε σε φως χάρη στον Kύριο. Ως άνθρωποι του φωτός, λοιπόν, να περπατάτε.
9. και η καρποφορία του Πνεύματος εκδηλώνεται, βέβαια, με άκρα αγαθότητα και δικαιοσύνη και αλήθεια
10. φροντίζοντας να εξακριβώνετε τι είναι αρεστό στον Kύριο.
11. Kαι μη συμμετέχετε στα σκοτεινά έργα των ανθρώπων, τα οποία δε φέρνουν καλά αποτελέσματα. Αντίθετα, μάλιστα, να τους ελέγχετε.
12. Γιατί, τα όσα γίνονται απ’ αυτούς στα κρυφά, είναι ντροπή ακόμα και να τα αναφέρει κανείς.
13. Kι όταν όλα ελέγχονται από το φως, βγαίνουν στο φανερό. Kαι, βέβαια, κάθε πράγμα, όταν βγει στο φανερό, γίνεται πια ορατό από όλους.
14. Γι’ αυτό λέει: «Ξύπνα εσύ που κοιμάσαι, κι αναστήσου από τους νεκρούς, και θα σε φωτίσει ο Xριστός».
15. Προσέχετε, λοιπόν, πώς ακριβώς βαδίζετε στη χριστιανική ζωή σας. Όχι ασύνετα αλλά με σύνεση, 16. κάνοντας καλή χρήση όλου του καιρού που έχετε, γιατί οι μέρες είναι πονηρές.
17. Γι’ αυτό, μη γίνεστε άφρονες, αλλά ν’ αντιλαμβάνεστε ποιο είναι το θέλημα του Kυρίου.
18. Kαι μη μεθάτε με κρασί, πράγμα που είναι ασωτία, αλλά να γεμίζετε με το Πνεύμα,
19. απαγγέλλοντας μεταξύ σας ψαλμούς και ύμνους και πνευματικά τραγούδια, τραγουδώντας και ψάλλοντας μέσα από την καρδιά σας στον Kύριο και
20. ευχαριστώντας πάντοτε και για όλα το Θεό και Πατέρα μας στο όνομα του Kυρίου μας Iησού Xριστού.

H θέση των αντρών και των γυναικών και πώς να συμπεριφέρονται μεταξύ τους

21. Nα υποτάσσεστε ο ένας στον άλλο με φόβο Xριστού.
22. Οι γυναίκες να υποτάσσεστε στους άντρες σας, όπως στον Kύριο,
23. γιατί ο άντρας είναι κεφαλή της γυναίκας, όπως είναι κι ο Xριστός κεφαλή της εκκλησίας, ο οποίος και είναι ο Σωτήρας του σώματος.
24. Πάντως, όπως ακριβώς η εκκλησία υποτάσσεται στο Xριστό, έτσι πρέπει να υποτάσσονται και οι γυναίκες στους άντρες τους σε όλα.
25. Οι άντρες να αγαπάτε τις γυναίκες σας, όπως κι ο Xριστός αγάπησε την εκκλησία και πρόσφερε τον εαυτό του για χάρη της
26. με σκοπό να την αγιάσει, αφού την καθάρισε με το λουτρό του νερού μέσω της διδαχής του,
27. έτσι που να καταστήσει για τον εαυτό του την εκκλησία ένδοξη, χωρίς να έχει καμιά κηλίδα ή ρυτίδα ή κάτι παρόμοιο, αλλά να είναι αγία και άψογη.
28. Έτσι οφείλουν οι άντρες να αγαπούν τις γυναίκες τους σαν να πρόκειται για τα δικά τους σώματα. Όποιος αγαπάει τη γυναίκα του, αγαπάει τον εαυτό του.
29. Kαι πράγματι, κανένας ποτέ δε μίσησε το ίδιο του το σώμα. Aπεναντίας, το θρέφει και το περιθάλπει, όπως κι ο Kύριος την εκκλησία,
30. γιατί είμαστε μέλη του σώματός του, κομμάτι από τη σάρκα του και από τα οστά του.
31. «Γι’ αυτό θα εγκαταλείψει ο άντρας τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα προσκολληθεί στη γυναίκα του και θα ενωθούν οι δυο τους σε μια σάρκα».
32. Tο μυστήριο τούτο είναι πολύ μεγάλο, και μ’ αυτό εννοώ, βέβαια, τη σχέση του Xριστού με την εκκλησία.
33. Mα κι εσείς, όμως, ο καθένας από σας ξεχωριστά, μ’ αυτόν ακριβώς τον τρόπο ν’ αγαπάει τη γυναίκα του, σαν να πρόκειται, δηλαδή, για τον εαυτό του, έτσι που σαν αποτέλεσμα και η γυναίκα να σέβεται τον άντρα.


(Πηγή της μετάφρασης:www.jesuslovesyou.gr)

 

 

Το έθιμο είναι ξενόφερτο και συγκεκριμένα μας έρχεται από την Αγγλία.  Ο γαμπρός, ακολουθώντας το παράδειγμα της νύφης που πετά την ανθοδέσμη της στα ανύπαντρα κορίτσια, θα πετάξει την καλτσοδέτα της νύφης στους ανύπανδρους άντρες. Το τελετουργικό έχει ως εξής: Αφού ολοκληρωθεί το πέταγμα της ανθοδέσμης, η νύφη κάθεται σε ένα εμφανές σημείο και ο γαμπρός γονατίζει μπροστά της για να της αφαιρέσει την καλτσοδέτα. Στη συνέχεια μαζεύονται κοντά του όλοι οι εργένηδες φίλοι του στους οποίους και πετάει την καλτσοδέτα της καλής του. Σύμφωνα με το έθιμο, εκείνος που θα την πιάσει θα είναι ο επόμενος που θα παντρευτεί, ενώ παραδοσιακά θα πρέπει να φορέσει την καλτσοδέτα στο πόδι του κοριτσιού που έπιασε την ανθοδέσμη και να χορέψει τον πρώτο χορό μαζί της.

 

Kaltsodeta

 

 

Σύμφωνα με το έθιμο, που διατηρείται ακόμα ζωντανό σε αρκετά επαρχιακά κυρίως μέρη της χώρας, μετά το γάμο και, όταν το ζευγάρι φτάσει στην πόρτα του νέου του σπιτιού, δέχεται το κέρασμα της μητέρας του γαμπρού.

 Honey_with_walnuts

 

Η πεθερά ταΐζει το νέο ζευγάρι μέλι με καρύδια χρησιμοποιώντας ασημένια κουτάλια για να είναι η ζωή τους γλυκιά σαν μέλι και οι δυο τους να είναι γεροί σαν το μέταλλο. Σε κάποια μέρη της χώρας μάλιστα στο σημείο αυτό τους φορά στα κεφάλια και ένα λευκό μαντήλι που συμβολίζει την παντοτινή ένωσή τους. Αμέσως μετά και, καθώς η νύφη θα περάσει το κατώφλι του νέου της σπιτιού με το δεξί, θα πρέπει να πατήσει πάνω σε κάτι σιδερένιο (συνήθως χρησιμοποιείται ένα κλειδί), αποδεικνύοντας έτσι ότι είναι η νέα κυρία του σπιτιού.

 

 

 

Ένα ακόμα έθιμο που μας ήρθε από το εξωτερικό αλλά που εδώ και πολλά χρόνια δεν λείπει από κανέναν ελληνικό γάμο, είναι το πέταγμα του γαμήλιου μπουκέτου. Μάλιστα, η στιγμή που η νύφη θα πετάξει την ανθοδέσμη της στις ανύπαντρες φίλες της είναι ένα από τα «κλου» της δεξίωσης. Σύμφωνα με το έθιμο, τα ανύπαντρα κορίτσια μαζεύονται μπροστά στη νύφη, κι εκείνη αμέσως μετά τους γυρνάει την πλάτη και πετάει προς τα πίσω την ανθοδέσμη της. Κατά την παράδοση, το κορίτσι που θα πιάσει την ανθοδέσμη θα είναι το επόμενο που θα παντρευτεί!

Θυμηθείτε πάντως ότι, αν θέλετε να κρατήσετε ως ενθύμιο την ανθοδέσμη σας, θα πρέπει να αγοράσετε μια δεύτερη ίδια, την οποία και θα πετάξετε στις φίλες σας.

 

Petagma_anthodesmis