Μικρός οδηγός

Όλα του γάμου δύσκολα, ακόμη και οι φωτογραφίες…

Όσο και αν ακούγονται και γράφονται δημοσιογραφικές αναλύσεις, επιστημονικές έρευνες και στατιστικές για την κρίση του θεσμού του γάμου και την μείωση του αριθμού όσων αποφασίζουν να κάνουν το μεγάλο  βήμα προς την οικογενειακή ζωή, εν τούτοις οι φωτογράφοι έχουν άλλη άποψη. Γάμοι γίνονται. Μάλιστα αποτελούν βασική πρόσοδο για τα φωτογραφικά καταστήματα, ενώ αρκετοί φωτογράφοι δηλώνουν σχεδόν αποκλειστική ειδίκευση στο αντικείμενο.  

Wedding_Photographer1
Μολονότι τις συμβουλές για τις λοιπές παραμέτρους της τελετής του γάμου θα πρέπει να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι σε άλλα σημεία αυτού του site ή στα βαρυφορτωμένα ειδικά περιοδικά, εν τούτοις στο προκείμενο θεωρήσαμε χρήσιμο να καθοδηγήσουμε τα ζευγάρια που σκέφτονται να παντρευτούν, πως να έχουν την καλύτερη δυνατή φωτογραφική και video κάλυψη στην πιο αστραφτερή στιγμή της ζωής τους, Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά:

 

Δείτε προσεκτικά άλμπουμ από ζευγάρια που παντρεύτηκαν σχετικά πρόσφατα.
Ασκείστε την παρατηρητικότητά σας, την προσωπική σας ματιά και προσπαθήστε να εντοπίσετε τις πιο σωστές δουλειές. Αν αυτό σας φαίνεται ακατόρθωτο και όλες οι φωτογραφίες γάμου μοιάζουν …ίδιες, όλο και κάποιος φίλος θα έχει ως χόμπι τη φωτογραφία και θα είναι σε θέση να εκτιμήσει την ποιότητα των εικόνων. Ζητείστε του να βοηθήσει.

 

Select_photographer

Παίζει ρόλο η ευρηματικότητα, το προσωπικό ύφος, το στήσιμο των φωτισμών, η αναζήτηση κάποιων πιο προσωπικών κάδρων. Για παράδειγμα, εντυπωσιάζει η τοποθέτηση του ζευγαριού σε περιβάλλοντα όπως η πισίνα ενός ξενοδοχείου, μια αίθουσα μπιλιάρδου, ένα πολύ λιτό δωμάτιο, πορτρέτα με φυσικό φωτισμό κλπ.

Οπότε για να συνοψίσουμε στην κρίσιμη απόφαση ποιός θα είναι ο φωτογράφος θα καταλήξουμε με κριτήρια:

1. Τα δείγματα δουλειάς

2. Τις συστάσεις προσώπων που εμπιστευόμαστε

3.Τη φερεγγυότητα του φωτογραφείου και την ιστορία του (μαγαζιά που είναι χρόνια στην αγορά δύσκολα ρισκάρουν τη φήμη τους).

Όλες αυτές οι υπηρεσίες φωτογράφησης και video, πρέπει μερικές μέρες μετά το γάμο να βρουν τον υλικό τους φορέα δηλ. να τυπωθούν οι φωτογραφίες, να φτιαχτεί το video του γάμου και να γίνει τανία ή DVD (πιο πιθανό το δεύτερο) και να παραδοθούν στο παντρεμένο πλέον ζευγάρι. looking_albumΕννοείται ότι πρέπει να έχουμε διευκρινίσει και συμφωνήσει εκ των προτέρων σε τι μορφή θα μας παραδοθεί το υλικό: Αφού αποκλειστεί η λύση του τύπου "χύμα φωτογραφίες σε φάκελλο" σαν ένδειξη ακραίας προχειρότητας, έχουμε την επιλογή ανάμεσα σε συμβατικό ή ψηφιακό άλμπουμ. Αν ο φωτογράφος δεν μας το πει ο ίδιος, πρέπει να τον δεσμεύσουμε για τη συγκεκριμένη ποιότητα που θέλουμε, με βάση ένα γνωστό δείγμα. Τα άλμπουμ μπορεί να διαφοροποιούνται πάρα πολύ σε τιμή λόγω κόστους βιβλιοδεσίας. Από χάρτινο εξώφυλλο μπορούμε να περάσουμε σε βαρύτιμο δερματόδετο εισαγωγής με χρυσοτυπίες, δερμάτινα κουτιά κλπ.
Συνήθως η συμφωνία λέει: παράδοση σε άλμπουμ με ριζόχαρτο της τάδε μάρκας με 80 φωτογραφίες 15x21cm ή ψηφιακό άλμπουμ τόσων σελίδων διαστάσεων τόσο επί τόσο με τόσες φωτογραφίες και δείνα ποιότητα εξωφύλλου.

 

 

 

 

 

Έστω ότι διαπραγματευόμαστε για την ανάθεση του γάμου μας, με ένα ή περισσότερους φωτογράφους, που είναι όλοι εξ ίσου καλοί στην δουλειά τους, με σοβαρά portfolio και επαγγελματική φήμη. Πρέπει όμως να καθοριστεί όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται τι περιλαμβάνουν οι υπηρεσίες που αυτοί αναλαμβάνουν.

 


Φωτογράφηση της νύφης στο σπίτι την ώρα που ντύνεται (προαιρετική, πραγματοποιείται μόνο με συμφωνία). Είναι κάτι που έρχεται από την αμερικάνικη πρακτική και τώρα αρχίζει να διαδίδεται στην Ελλάδα, προσθέτει όμως μια ανέμελη, ανεπίσημη νότα. Ενδιαφέρει πιο πολύ τα νεανικά ζευγάρια και δίνει μια προσωπική πινελλιά.

 

The_agreement

Φωτογράφηση στο ξύριαμα και ντύσιμο του γαμπρού. Μάλλον πιο σπάνια από τη φωτογράφηση της νύφης, παρέχεται αν ζητηθεί ξεχωριστά.

 

 

 

Φωτογράφηση στην εκκλησία. Οι διευκρινήσεις που αξίζει να ζητήσουμε: πόσα άτομα θα είναι στο staff της φωτογράφησης, με τι μέσα θα φωτιστεί η εκκλησία, αν η λήψη θα γίνει συμβατικά (με φιλμ) ή ψηφιακά μέσα κλπ. Εξυπακούεται ότι στο τέλος γίνονται οι γνωστές "γκρούπες" δηλ. οι ομαδικές φωτογραφίες του ζευγαριού με τους κουμπάρους, γονείς, συγγενείς και άλλα αγαπημένα πρόσωπα καθώς και φωτογραφήσεις location (βλ. παρακάτω).

 


Φωτογράφηση στο στούντιο.
Μέχρι τη δεκαετία του '60 ήταν must. Σιγά σιγά περιέπεσε σε δυσμένεια. Όμως οι τάσεις στην ιστορία ανακυκλώνονται, οπότε σήμερα έχει επανέλθει στην μόδα. Αρκετοί καλοί φωτογράφοι επιμένουν να κάνουν μερικές "επίσημες" φωτογραφίες των νεόνυμφων με προσεγμένους φωτισμούς και φόντα σε στουντιακό περιβάλλον. Αν μπορείτε να διαθέσετε το χρόνο, αξίζει τον κόπο.

 

 

 

Φωτογράφηση στη δεξίωση (και αυτή προαιρετική). Επειδή εμείς παντρευόμαστε δεν είναι αυτονόητο ότι ο φωτογράφος θα καλύψει και την εκδήλωση στο κοσμικό κέντρο, ξενοδοχείο κλπ. αν δεν του ζητηθεί εκ των προτέρων. Θα πρέπει μάλιστα να δώσουμε μια εκτίμηση (πόσες ώρες) για τη διάρκεια της κάλυψης, εφόσον οι περισσότεροι βγάζουν κοστολόγιο με την ώρα για αυτή τη φάση του γάμου.

 
 

Φωτογράφηση location. Με τον όρο αυτό εννοούμε πιο ψαγμένες και προχωρημένες λήψεις σε χώρους διαφορετικούς από την εκκλησία. Με την προσέγγιση αυτή ένας δημιουργικός φωτογράφος με όραμα και γνώσεις μπορεί να πετύχει καταπληκτικά πορτρέτα γάμου σε μη συμβατικούς χώρους π.χ. την πισίνα ή το lobby ενός πολύ καλού ξενοδοχείου, σε μια αμμουδιά, πάνω σε μοτοσικλέτα κλπ. Χρειάζεται όμως να έχουν συζητηθεί όλα αυτά εκ των προτέρων για να γίνει ο αναγκαίος προγραμματισμός.

 

 

 

Αυτοπροσώπως ή αντ' αυτού; Ένα πολύ βασικό σημείο που πρέπει να αποσαφηνίσουμε: ρωτάμε και συμφωνούμε αν ο φωτογράφος με τον οποίο θα κάνουμε τη συνεννόηση δεσμεύεται να κάνει ο ίδιος ο προσωπικά τη λήψη ή κρατάει την εναλλακτική λύση να μας στείλει κάποιο συνεργάτη του (το τελευταίο γιατί εμείς μπορεί να εμπιστευόμαστε μόνον το συγκεκριμένο δημιουργό και όχι τρίτους που κατά περίπτωση μπορεί να είναι εξίσου καλοί ή όχι).

 

 

 

Πόσες φωτογραφίες; Ψηφιακό/συμβατικό άλμπουμ. Μέρος της συμφωνίας αποτελεί ο αριθμός και οι διαστάσεις των φωτογραφιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο των εκτυπώσεων, καθώς και η κοστολόγηση των εξτρά ανατυπώσεων που θα χρειαστούμε. Αυτά για το αναλογικό άλμπουμ αφού το ψηφιακό συμφωνείται ξεχωριστά και στοιχίζει παραπάνω. Μερικοί φωτογράφοι αναλαμβάνουν να ετοιμάσουν -δωρεάν - μικρά άλμπουμ για κουμπάρους και γονείς.

Όλα τα παραπάνω αφού διευκρινιστούν και καταγραφούν, σε χαρτί, για να μην προκύψουν αμφισβητήσεις του τύπου: "Σου είπα", "Δε το συμφωνήσαμε αυτό…" κλπ. θα έλθει η στιγμή που θα αποτιμηθούν σε χρήμα. Οπότε έχουμε κάθε συμφέρον να αναγραφούν οι λεπτομέρειες στη συμφωνία καθώς και η χρέωση για το συνολικό πακέτο, που συνήθως εξοφλείται τη στιγμή της παράδοσης του υλικού. Προκαταβολές καταβάλλονται ή όχι ανάλογα με την πρακτική του καταστήματος και τις συστάσεις του πελάτη. Εννοείται ότι τυχόν επανεκτυπώσεις που θα ζητηθούν χρεώνονται εξτρά και βεβαίως θα πρέπει να έχετε μεριμνήσει και γι αυτό: δηλ. να σας δώσει ο φωτογράφος συγκεκριμένες τιμές για κάθε διάσταση αν κάποια στιγμή αποφασίσετε να ξανατυπώσετε ή αποφασίσετε εκ των υστέρων να κάνετε ένα δεύτερο άλμπουμ π.χ. για τους γονείς. Έχει συμβεί μερικοί φωτογράφοι να δίνουν φθηνή τιμή για τις συνήθεις 13x18cm φωτό αλλά να χρεώνουν πολύ ακριβά τα 20x30 ή τα 30x40cm.