Μπομπονιέρες

Τα κουφέτα είναι η γλυκιά επισφράγιση κάθε μυστηρίου. Και όσο πιο νόστιμη και ιδιαίτερη είναι η γευστική αυτή λιχουδιά, τόσο πιο ευχαριστημένους θα κάνετε τους φίλους και τους συγγενείς σας με το κέρασμά σας.

Η γέμιση, η γεύση, το χρώμα αλλά και το σχήμα των κουφέτων συμβάλουν στο τελικό αισθητικό και γευστικό αποτέλεσμα, ενώ οι επιλογές που υπάρχουν στην αγορά μπορούν πραγματικά να καλύψουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Koufeta

 

Έτσι, εκτός από τα κλασσικά λευκά κουφέτα που περιέχουν αμύγδαλο και τα οποία κυριάρχησαν επί χρόνια, υπάρχουν πλέον κουφέτα σε πρωτότυπα σχήματα, ενώ η γέμιση μπορεί πραγματικά να αποτελέσει τη μεγάλη έκπληξη της ημέρας.

 

 

 

Σχήμα: Εκτός από το συνηθισμένο οβάλ, υπάρχουν κουφέτα πλακέ, στρογγυλά, αλλά και τα κουφέτα σε σχήμα καρδιάς. Εννοείται ότι μπορείτε σε μια μπομπονιέρα να συνδυάσετε κουφέτα σε διαφορετικά σχήματα.

 

 

 

Γέμιση: Στην κλασσική τους εκδοχή τα κουφέτα περιέχουν αμύγδαλο, ενώ υπάρχει και η εκδοχή του αμύγδαλου που έχει επικαλυφθεί με σοκολάτα. Στην αγορά όμως μπορείτε να βρείτε και άλλες επιλογές όπως κουφέτα με γέμιση φουντούκι ή σοκολάτα.

 

 

 

Γεύση: Φυσικά ο βασιλιάς της γεύσης του κουφέτου είναι η ζάχαρη με άρωμα βανίλιας. Ωστόσο, τα τελευταία κυρίως χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους πρωτότυπες γεύσεις φρούτων όπως το πορτοκάλι, η φράουλα, η καρύδα και το κεράσι.

 

 

 

Χρώμα: Εκτός από το κλασσικό λευκό άλλες επιλογές είναι το απαλό ροζ, ακόμα και το γαλάζιο. Ωστόσο, αν δεν καλύπτεστε από τα χρώματα αυτά και θέλετε να πρωτοτυπήσετε, μην διστάσετε να παραγγείλετε τη δική σας χρωματική επιλογή.

 

 

 

Tip: Το βάρος του κουφέτου εξαρτάται από το πόσο λεπτή ή χοντρή είναι η επίστρωση της ζάχαρης, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι το βάρος του κάθε κουφέτου επηρεάζει το τελικό κόστος της αγοράς τους. Με άλλα λόγια όσο πιο λεπτή είναι η επίστρωση της ζάχαρης, τόσο περισσότερα κουφέτα αγοράζετε.

 

 

 

 

 

 

Η σημασία της μπομπονιέρας είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθός της, καθώς αποτελεί το ευχαριστήριο δώρο των νεόνυμφων προς τους φίλους και τους συγγενείς που τους τίμησαν με την παρουσία τους στην πιο όμορφη ημέρα της ζωής τους.    Οι ρίζες της παράδοσης της μπομπονιέρας ανάγονται σε μια παλιά συνήθεια της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας: Οι πλούσιοι ευγενείς συνήθιζαν να χαρίζουν στους καλεσμένους τους μικρά καλοφτιαγμένα κουτιά που περιείχαν γλυκά. Οι πρώτες μπομπονιέρες ήταν φτιαγμένες από κρύσταλλο, πορσελάνη, χρυσό και πολύτιμες πέτρες.

 

 

Bobonieres

Είναι προφανές λοιπόν πως αποτελούσαν ένα πανάκριβο δώρο γι’ αυτό και θεωρούνταν ένδειξη μεγάλου πλούτου. Παράλληλα, η χρήση του αμύγδαλου ως κέρασμα στους γάμους ήταν επίσης μια πολύ παλιά συνήθεια. Παρόλα αυτά, μόλις τον 13ο αι. το αμύγδαλο καλύφθηκε με ένα λεπτό στρώμα ζάχαρης σχηματίζοντας το γνωστό σε όλους μας κουφέτο. Όπως ήταν φυσικό, η βιομηχανοποίηση του προϊόντος έριξε το κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα η μπομπονιέρα να γίνει πλέον ένα προϊόν προσιτό σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας.


Οι συμβολισμοί
Ο αριθμός των κουφέτων που περιέχει η μπομπονιέρα είναι παραδοσιακά μονός. Τα τρία κουφέτα συμβολίζουν το γαμπρό, τη νύφη και το παιδί που πρόκειται να αποκτήσουν. Ο αριθμός 5, που είναι και ο πιο διαδεδομένος, συμβολίζει την υγεία, τη μακροζωία, τη χαρά, την ευημερία και τη γονιμότητα του ζευγαριού.
Το αμύγδαλο συμβολίζει τους απογόνους του ζευγαριού, ενώ η επίστρωση της ζάχαρης δημιουργεί την τελική γλυκόπικρη γεύση του κουφέτου παραπέμποντας στις πίκρες και τις χαρές του έγγαμου βίου.

 

Για να μην εκτεθείτε και να ευχαριστήσετε όλους τους καλεσμένους σας θα πρέπει να υπολογίσετε έξυπνα τον αριθμό των μπομπονιέρων που θα παραγγείλετε.  Οι ειδικοί προτείνουν ο υπολογισμός να γίνεται ως εξής: Θα πολλαπλασιάσετε τον αριθμό των προσκλητηρίων που υπολογίζετε να στείλετε με τον αριθμό 1,5. Για παράδειγμα, αν ο αριθμός των προσκλητηρίων που στείλατε είναι 300, τότε θα πρέπει να παραγγείλετε (300 Χ 1,5 = ) 450 μπομπονιέρες. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται κατ’ αυτό τον τρόπο γιατί έχει υπολογιστεί ότι σε κάθε πρόσκληση που στέλνεται ανταποκρίνονται 1,5 καλεσμένοι. Είναι ένας μέσος όρος που προκύπτει από το γεγονός ότι κάποιες οικογένειες εμφανίζονται σύσσωμες στους γάμους που είναι καλεσμένες, ενώ άλλες δεν καταφέρνουν να εμφανιστούν ή απλώς εμφανίζεται μόνο ένα μέλος αλλά και από το γεγονός ότι, πολύ συχνά, οι άντρες- καλεσμένοι δεν παίρνουν την μπομπονιέρα τους.

 

 

Bobonieres_B

Ο υπολογισμός αυτός πάντως αφορά κυρίως τους γάμους που γίνονται στην Αθήνα όπου συχνά αρκετοί είναι οι καλεσμένοι που δεν εμφανίζονται στην τελετή. Αν πάλι ο γάμος σας γίνεται στην επαρχία όπου ο κόσμος εξακολουθεί να τιμά τα νέα ζευγάρια με την παρουσία του, θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε τον αριθμό των προσκλητηρίων με τον αριθμό 2. Έτσι στο προηγούμενο παράδειγμα θα πρέπει να παραγγείλετε (300 Χ 2= ) 600 μπομπονιέρες. Γενικά θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι καλύτερα να παραγγείλετε λίγο περισσότερες μπομπονιέρες παρά λιγότερες γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα εκτεθείτε ανεπανόρθωτα...
Επίσης, να θυμάστε ότι μετά το γάμο μπορείτε με την ησυχία σας να κάνετε μια ακόμα παραγγελία για να στείλετε τις μπομπονιέρες όσων δεν μπόρεσαν να έρθουν στην εκκλησία.