Λουλούδια - Στολισμός

Τα λουλούδια δημιουργούν το μαγευτικό σκηνικό του γάμου σας και τονίζουν με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα χαράς και ευτυχίας που εκπέμπει κάθε γάμος.  Ο στολισμός της εκκλησίας, του αυτοκινήτου, του χώρου της δεξίωσης και φυσικά η νυφική ανθοδέσμη, απαιτούν έμπνευση, προγραμματισμό και επαγγελματισμό εκ μέρους του ανθοπωλείου που θα τον αναλάβει. Έτσι η επιλογή του ανθοπωλείου πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αυτό που ονειρευτήκατε.

 

 Flowers1b
Φωτ.: Αρτάκ Νταβτιάν. Oι συνθέσεις είναι από τα ανθοπωλεία Κόκκινος.

 

 

Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να καταλήξετε στον καταλληλότερο υποψήφιο ανθοπώλη:

 • Αρχίστε το ψάξιμο πολύ νωρίς, τέσσερις με πέντε μήνες πριν την ημέρα της τελετής. Ειδικά αν έχετε προγραμματίσει το γάμο σας καλοκαίρι, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι οι ανθοπώλες κατά τους θερινούς μήνες έχουν ιδιαιτέρως φορτωμένο πρόγραμμα.

 • Ενημερωθείτε για τις τάσεις που επικρατούν στους γαμήλιους στολισμούς μέσα από τα ειδικά περιοδικά και φυσικά το διαδίκτυο.

 • Δημιουργήστε μια μικρή λίστα με τα υποψήφια ανθοπωλεία. Σε αυτή θα καταλήξετε ψάχνοντας στο διαδίκτυο και ρωτώντας το φιλικό και οικογενειακό σας περιβάλλον.

 • Καταλήξτε από κοινού στα χρήματα που είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε και προσπαθήστε να εμμείνετε στον προϋπολογισμό σας. Σύμφωνα με το έθιμο, το στολισμό της εκκλησίας αναλαμβάνει ο κουμπάρος. Ωστόσο, αν το ζευγάρι έχει επιθυμίες που υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες του κουμπάρου, τότε θα πρέπει το θέμα να συζητηθεί με ειλικρίνεια και κατανόηση. Μια καλή λύση σε μια τέτοια περίπτωση είναι να μοιραστείτε τα έξοδα.

 • Ζητήστε από κάθε ανθοπώλη να σας δείξει το book του με δείγματα από προηγούμενες δουλειές. Έτσι θα διαμορφώσετε μια καλή άποψη για το πως δουλεύει τους ανθοστολισμούς αλλά και τη νυφική ανθοδέσμη.

 • Ακούστε με προσοχή της ιδέες του για τα λουλούδια που αρμόζουν στην εποχή, για τα χρώματα και φυσικά για την ανθεκτικότητά τους.

 • Είναι σημαντικό ο ανθοπώλης να σας αφιερώσει χρόνο και προσοχή. Να αφουγκραστεί πραγματικά τις επιθυμίες σας. Ένας σωστός επαγγελματίας δεν βιάζετε ποτέ να ξεφορτωθεί έναν υποψήφιο πελάτη.

 • Ακόμα, ένας σωστός επαγγελματίας θα ζητήσει να δει την εκκλησία που θα πραγματοποιηθεί η τελετή για να έχει μια πλήρη εικόνα του χώρου που θα διακοσμήσει.

 • Ο στολισμός του χώρου της τελετής μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως στολισμός για το χώρο της δεξίωσης. Συζητήστε με τον ανθοπώλη το ενδεχόμενο αυτό.

 • Συζητήστε ακόμα το θέμα της επιστροφής των αντικειμένων που ανήκουν στο ανθοπωλείο (π.χ. κηροπήγια). Αν δηλαδή θα αναλάβει ο ίδιος τη μεταφορά τους από την εκκλησία το ανθοπωλείο. Παράλληλα, ξεκαθαρίστε το πόσο θα σας στοιχίσει η μεταφορά των λουλουδιών στην εκκλησία και ενδεχομένως στο χώρο της δεξίωσης. Αν θέλετε να αποφύγετε επιπλέον έξοδα, μια καλή ιδέα θα ήταν να ζητήσετε από τα φιλικά σας πρόσωπα να αναλάβουν να μεταφέρουν με τα αυτοκίνητά τους το στολισμό στο χώρο της δεξίωσης.

 • Ζητήστε την προσφορά του ανθοπωλείου γραπτώς και υπογεγραμμένη.

 

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε το νυφικό μπουκέτο σας να είναι ξεχωριστό και απόλυτα ταιριαστό με την υπόλοιπη εμφάνισή σας,  τότε θα πρέπει να πάρετε δύο σημαντικές αποφάσεις: Αφενός θα πρέπει να διαλέξετε τα λουλούδια που θα τη δημιουργήσουν, αφετέρου θα πρέπει να καταλήξετε στο σχήμα της. Η δεύτερη απόφαση, το σχήμα του μπουκέτου που θα κρατήσετε την πιο όμορφη ημέρα της ζωής σας, είναι και το θέμα που θα μας απασχολήσει σε αυτό το άρθρο.

 

Anthodesmi
Οι κυριότεροι τύποι νυφικής ανθοδέσμης
Οι βασικοί τύποι νυφικής ανθοδέσμης είναι τρεις: η ανθοδέσμη καταρράκτης, η στρογγυλή ανθοδέσμη και η ανθοδέσμη που στηρίζεται στο χέρι.

 

• Η ανθοδέσμη καταρράκτης
Στον τύπο αυτό τα λουλούδια χύνονται προς τα κάτω θυμίζοντας τα νερά ενός καταρράκτη. Πρόκειται για μια πολύ εντυπωσιακή ανθοδέσμη.

 
 

Η στρογγυλή ανθοδέσμη
Ανθοδέσμη σε μικρό σχήμα που περιέχει πολλά μικρά λουλούδια τα οποία είναι σφιχτά δεμένα μεταξύ τους.

Η ανθοδέσμη που στηρίζεται στο χέρι
Η ανθοδέσμη αυτή αποτελείται από λουλούδια με μακριούς μίσχους και απλώνεται κατά μήκος του χεριού. Στην περίπτωση αυτή η νύφη κρατάει το μπουκέτο της σαν μωρό.

 

Πως θα επιλέξετε
Δύο είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την τελική επιλογή σας: ο σωματότυπός σας και ο τύπος του νυφικού σας.

 

Ανθοδέσμη ανάλογη με το σωματότυπο
Αν είστε ψηλόλιγνη: Καλό θα ήταν να αποφύγετε τις πολύ μικρές ανθοδέσμες. Μια ανθοδέσμη καταρράκτης θα ήταν πολύ ταιριαστή στην εντυπωσιακή εμφάνισή σας.
Αν είστε μικροκαμωμένη: Αποφύγετε τις πολύ μεγάλες ανθοδέσμες που θα σας «κρύψουν» και επιλέξτε μια μικρή συμμετρική ανθοδέσμη.
Αν είστε ψηλή και παχουλή: Μια μεγάλη, κυκλική ανθοδέσμη θα ήταν μια πολύ ταιριαστή σύνθεση για εσάς.

 

Ανθοδέσμη ανάλογη με το στυλ του νυφικού
Αν το νυφικό σας έχει μεγάλο όγκο: Η ανθοδέσμη σας θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο ύψος...ή καλύτερα στον όγκο των περιστάσεων. Επιλέξτε ένα μεγάλο και πλούσιο μπουκέτο, αλλά μην το παρακάνετε και στην ποικιλία των λουλουδιών.
Αν το νυφικό σας είναι σε ίσια γραμμή: Αποφύγετε τις επιλογές και παραμείνετε συνεπής στη φιλοσοφία του νυφικού. Μια μικρή ανθοδέσμη θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή.
Αν το νυφικό σας είναι πολύ στολισμένο: Διαλέξτε κάτι σχετικά απλό και όχι φανταχτερό για να αποφύγετε ένα πολύ υπερβολικό αποτέλεσμα.

 

 

 

 

Οι αστρολόγοι συνδέουν τα δώδεκα ζώδια του ζωδιακού κύκλου με συγκεκριμένα λουλούδια. Astrology_FlowersΕπομένως, αν πιστεύετε στα ζώδια και στην επίδρασή τους στη ζωή μας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και το λουλούδι που αντιστοιχεί στο ζώδιό σας.

Ειδικότερα τα λουλούδια που αντιστοιχούν σε κάθε ζώδιο είναι τα εξής:

 

 

 
 • Κριός: Τουλίπα

 • Ταύρος: Ίρις

 • Δίδυμοι: Αλστρομέρια

 • Καρκίνος: Τριαντάφυλλο

 • Λέων: Στερλίτσια

 • Παρθένος: Χρυσάνθεμο

 • Ζυγός: Γλαδιόλα

 • Σκορπιός: Ζέρμπερα

 • Τοξότης: Ανεμώνη

 • Αιγόκερως: Ποϊνσέτια

 • Υδροχόος: Λίλιουμ

 • Ιχθύς: Φρέζια

 

 

 

 

 

Μια από τις πιο όμορφες στιγμές κάθε γάμου διαδραματίζεται στα σκαλιά της εκκλησίας.  Είναι ακριβώς η στιγμή που ο πατέρας σας, συγκινημένος θα σας παραδώσει στον άνθρωπο με τον οποίο αποφασίσατε να ενώσετε τις ζωές σας. Ένα φιλί και η προσφορά της νυφικής ανθοδέσμης θα επισφραγίσουν την υπέροχη απόφασή σας να προχωρήσετε μαζί για το υπόλοιπο της ζωής σας. Από το σημείο αυτό και μετά θα κρατάτε στα χέρια σας το σύμβολο της αγάπης του, τη νυφική ανθοδέσμη. Τα λουλούδια του νυφικού μπουκέτου «μιλούν» τη δική τους γλώσσα και εξομολογούνται σε όποιον ξέρει να τα ακούει, τους μυστικούς όρκους αγάπης του ζευγαριού. Και κάθε λουλούδι έχει τη δική του, ξεχωριστή σημασία και το δικό του ιδιαίτερο συμβολισμό. Εδώ συγκεντρώσαμε κάποια από τα πιο δημοφιλή λουλούδια για την κατασκευή της γαμήλιας ανθοδέσμης, ώστε να γνωρίζετε τι θα συμβολίζει το μπουκέτο που θα σας προσφέρει ο καλός σας την ομορφότερη μέρα της ζωής σας.Flower_Vector

 

 

Λευκά Τριαντάφυλλα: Συμβολίζουν την αγνότητα, την ηρεμία και τη γοητεία.
 
Κόκκινα Τριαντάφυλλα: Παραπέμπουν στο πάθος και στη φλογερή αγάπη.
 
Ροζ Τριαντάφυλλα: Συμβολίζουν την αγνότητα και το ρομαντισμό της σχέσης.
 
Τουλίπες: «Μιλούν» για την αγάπη που δεν τελειώνει ποτέ.
 
Ορχιδέες: Συμβολίζουν τον παθιασμένο έρωτα.

Κρίνοι: Είναι σύμβολα αγνότητας.

Μαργαρίτες: Συμβολίζουν την αγνή αγάπη και την αθωότητα.

Ανεμώνες: Είναι σύμβολα αιώνιας ομορφιάς.

Μιγκέ: «Μιλούν» για την ειλικρινή αγάπη.

Κάλες: Παραπέμπουν στην αγνή αγάπη.

 

 

Ο στολισμός του ναού είναι μια διαδικασία πολύ σημαντική για το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα της τελετής.  Παρότι συνήθως το στολισμό αναλαμβάνουν ειδικοί, καλό θα είναι να γνωρίζουμε ποια σημεία πρέπει να επιμεληθούμε οπωσδήποτε για να υπάρχει αρμονία στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτά τα σημεία είναι τα εξής:

 

 

Naos

 • Το προαύλιο και τις σκάλες της εκκλησίας

 • Την είσοδο και το διάδρομο του ναού

 • Τις λαμπάδες

 • Το τραπέζι της τελετής

 • Το τραπέζι πάνω στο οποίο βρίσκονται οι μπομπονιέρες