Ο χώρος

Η λάμψη στα ποτήρια σας
Δροσερή, κομψή, με εκλεπτυσμένη γεύση, η σαμπάνια είναι το ποτό του έρωτα, της ρομαντικής ατμόσφαιρας αλλά και του εορτασμού των εξαιρετικών περιστάσεων. Η μεγάλη αυτή κυρία της γεύσης γεννήθηκε στη Γαλλία πριν από περίπου τρεις αιώνες και, παρότι εξακολουθεί να παράγεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ως γεύση παραμένει αξεπέραστη. 
Οι λάτρεις της σαμπάνιας γνωρίζουν πολύ καλά πως το εκλεκτό αυτό κρασί προσφέρει το μέγιστο της απόλαυσης όταν τηρηθούν απαρέγκλιτα ορισμένοι κανόνες τόσο στη διατήρηση όσο και στο σερβίρισμα. Αν λοιπόν σκοπεύετε να γιορτάσετε την πιο σημαντική ημέρα της ζωής σας προσφέροντας στους καλεσμένους σας αυτή την υπέροχη απόλαυση, καλό θα ήταν να γνωρίσετε καλύτερα τη βασίλισσα των αισθήσεων.champagne

 • Ο όρος «σαμπάνια» αποτελεί κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης για το αφρώδες κρασί που παράγει η περιοχή της Καμπανίας (Champagne) στη Γαλλία.

 • Την πρώτη σαμπάνια παρήγαγε ο βενεδικτίνος μοναχός Ντομ Πιερ Περινιόν (Dom Pierre Perignon) στα τέλη του 17ου αιώνα στη μονή του St. Pierre de Hautvillers.

 • Το μυστικό του αφρίσματος κρύβεται στο διοξείδιο του άνθρακα που παγιδεύεται στο μπουκάλι της σαμπάνιας κατά τη διάρκεια της δεύτερης αλκοολικής ζύμωσης που υφίσταται.

 • Οι ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγής της είναι η Pinot Noir (ερυθρή ποικιλία), η Pinot Meunier (ερυθρή ποικιλία) και η Chardonnay (λευκή ποικιλία). Η σαμπάνια που προέρχεται μόνο από λευκά σταφύλια ονομάζεται «blanc des blancs» (= η λευκή των λευκών).

 • Η σαμπάνια σερβίρεται κρύα (στους 8-10° C) αλλά όχι παγωμένη, γιατί τότε χάνει τη γεύση της και δεν αναδεικνύει τα αρώματά της.

 • Το άψογο σερβίρισμα απαιτεί τα ψηλά ποτήρια τύπου flute από καθαρό κρύσταλλο. Το σχήμα των flute είναι ιδανικό για να διατηρεί τις φυσαλίδες της σαμπάνιας αλλά και τη θερμοκρασία της, ενώ αναδεικνύει σωστά το άρωμά της. Όταν γεμίζουμε το ποτήρι φροντίζουμε να μην ξεπεράσουμε τη μέση του, γιατί τα αρώματα του κρασιού χρειάζονται χώρο για να αναδειχθούν.

 • Το «θορυβώδες» άνοιγμα της σαμπάνιας θα πρέπει γενικώς να αποφεύγεται, γιατί υπονομεύει τη γεύση της και παράλληλα δεν συνάδει με το savoir vivre. Κρατήστε μαλακά το φελλό και στρίψτε το μπουκάλι μέχρι να το ανοίξετε. Φυσικά σε ιδιαίτερα χαρμόσυνες περιπτώσεις όπως η γαμήλια δεξίωση, μπορείτε να παραβείτε αυτόν τον κανόνα, γιατί ένα εντυπωσιακό πέταγμα φελλού πάντα ενθουσιάζει τα πλήθη και αποτελεί την ιδανική αφετηρία για την έναρξη της γιορτής.

 • Η φύλαξη των μπουκαλιών της σαμπάνιας πρέπει να γίνεται σε σκοτεινό χώρο και σε χαμηλή θερμοκρασία. Ακόμα, τα μπουκάλια πρέπει να τοποθετούνται πλαγιαστά ώστε να βρέχεται ο φελλός τους.

 • Η σαμπάνια, ανάλογα πάντα με τη γεύση της, μπορεί να συνοδεύσει άψογα πολλά πιάτα, όπως για παράδειγμα κάποια λευκά κρέατα, θαλασσινά αλλά και ορεκτικά. Σε γενικές γραμμές πάντως, η «blanc des blancs» θεωρείται το ιδανικό απεριτίφ.Ένας γάμος όσο λαμπερός κι αν είναι, μπορεί να γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακός αν στη διάρκειά του ο ουρανός γεμίσει από τις υπέροχες φωτεινές εκρήξεις των πυροτεχνημάτων. Φανταστείτε μόνο, πόσο μαγική θα είναι η εικόνα σας ως ζευγάρι, αν, για παράδειγμα, κατά την είσοδό σας στην εκκλησία ή στη γαμήλια δεξίωση φέγγουν από πάνω σας οι χρωματιστές λάμψεις των πυροτεχνημάτων με τα υπέροχα σχήματά τους! Ιδιαιτέρως αν παντρεύεστε κάπου ρομαντικά, λ.χ. σε ένα ξωκλήσι δίπλα στη θάλασσα ή στην περίπτωση που η δεξίωση του γάμου σας γίνεται δίπλα στην πισίνα του roof garden ενός ξενοδοχείου. Αν λοιπόν σκέφτεστε να συνοδέψετε την πιο λαμπερή ημέρα της ζωή σας με τις εντυπωσιακές εκρήξεις των πυροτεχνημάτων, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

 

Firework_heart

 • Η τοποθέτηση και η πυροδότηση των πυροτεχνημάτων χρειάζεται ειδική αστυνομική άδεια, την έκδοση της οποίας, συνήθως, επιμελείται η εταιρία που έχει αναλάβει την εκτόξευση των πυροτεχνημάτων.

 • Ο καλός καιρός δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πυροδότηση των πυροτεχνημάτων, καθώς αυτά μπορούν να εκτοξευθούν και υπό βροχή.

 • Οι στιγμές που τα περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να εκτοξευθούν οι υπέροχες αυτές λαμπερές σπίθες είναι αμέσως μετά το τέλος του μυστηρίου, όταν δηλαδή βγαίνουν από την εκκλησία, όταν προσέρχονται στο χώρο της δεξίωσης και όταν κόβουν τη γαμήλια τούρτα.

 • Τα πυροτεχνήματα εξωτερικού χώρου έχουν πολλά χρώματα και τη δυνατότητα να σχηματίζουν διάφορα ρομαντικά σχήματα όπως καρδιές, μπουκέτα με λουλούδια, χρυσή βροχή, ακόμα και τα ονόματα του ζευγαριού!

 • Εκτός από τα γνωστά πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται σε ανοιχτό χώρο, υπάρχουν και επίγεια πυροτεχνήματα κλειστού χώρου, χαμηλού ύψους, που δεν βγάζουν καπνό. Μάλιστα, υπάρχει η δυνατότητα τα πυροτεχνήματα αυτά να τοποθετηθούν πάνω στα τραπέζια της δεξίωσης χωρίς οι καλεσμένοι να αντιληφθούν την παρουσία τους παρά μόνο όταν αυτά πυροδοτηθούν. Μια ακόμα πολύ εντυπωσιακή πυροδότηση πυροτεχνημάτων εσωτερικού χώρου είναι ο σχηματισμός ενός πύρινου διάδρομου μέσα από τον οποίο περνάει το ζευγάρι κατά την έξοδο από την εκκλησία ή κατά την είσοδο στο χώρο της γαμήλιας δεξίωσης.

Fire_works_wediing

 

 

Σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία της γαμήλιας δεξίωσή σας θα κριθεί από το πόσο έξυπνα σχεδιάσατε το πλάνο των τραπεζιών των καλεσμένων σας.  Είναι σίγουρο ότι δεν ταιριάζουμε όλοι με όλους γι’ αυτό και ο βαθμός οικειότητας, η ηλικία αλλά και τα ενδιαφέροντα είναι παράγοντες που θα πρέπει να συνυπολογίσετε όταν σχεδιάζετε ποιος θα καθίσει δίπλα σε ποιον. Είναι πολύ σημαντικό εξάλλου, οι συγγενείς και οι φίλοι σας, μπαίνοντας στο χώρο, να μην ταλαιπωρηθούν καθόλου και να βρουν πολύ γρήγορα τη θέση τους. Αυτές είναι κάποιες γενικές οδηγίες που μπορείτε να λάβετε υπόψη για να δημιουργήσετε το ιδανικό πλάνο καλεσμένων:

 

Deksiosi_B
 • Σχεδιάστε το πλάνο των τραπεζιών σε ένα μεγάλο χαρτί σχηματίζοντας κύκλους που θα αντιπροσωπεύουν τα τραπέζια της δεξίωσης. Έχοντας πρώτα πληροφορηθεί από τους υπεύθυνους του χώρου πόσα άτομα χωράει το κάθε τραπέζι, τοποθετήστε τον αντίστοιχο αριθμό καλεσμένων μέσα σε κάθε κύκλο.

 • Να έχετε κατά νου ότι ένας από τους στόχους της δεξίωσης είναι να βοηθήσει τους συγγενείς και τους φίλους της μίας και της άλλης πλευράς να γνωριστούν μεταξύ τους.

 • Φροντίστε σε κάθε τραπέζι να καθίσουν άνθρωποι που γνωρίζονται αλλά και άνθρωποι που πιθανολογείται ότι θα ήθελαν να γνωριστούν. Είναι κοινό μυστικό ότι οι γάμοι αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δημιουργηθούν νέα ζευγάρια. Παράλληλα, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να μην τοποθετήσετε στο ίδιο τραπέζι ανθρώπους που γνωρίζετε ότι δεν τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους.

 • Καλό θα ήταν τους χορευταράδες καλεσμένους να τους τοποθετήσετε σχετικά κοντά στην πίστα ώστε να διευκολύνετε την πρόσβασή τους. Μην ξεχνάτε ότι αυτοί θα δώσουν το έναυσμα για χορό και θα διατηρήσουν το κέφι αμείωτο σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς.

 • Παραδοσιακά, στο νυφικό τραπέζι παρακάθονται οι νεόνυμφοι, οι κουμπάροι, οι γονείς, τα αδέρφια και οι παππούδες του ζευγαριού, ενώ τα παρανυφάκια κάθονται στο τραπέζι των γονιών τους. Αν ο συνολικός αριθμός των μελών των δύο οικογενειών είναι υπερβολικά μεγάλος ή αν οι γονείς του γαμπρού ή της νύφης έχουν χωρίσει και ξαναπαντρευτεί ή τέλος πάντων για οποιοδήποτε λόγο δυσκολεύεστε να διατηρήσετε το παραδοσιακό πλάνο του νυφικού τραπεζιού, μην φοβηθείτε να αυτοσχεδιάσετε.

 • Το πλάνο της δεξίωσης θα πρέπει να παραδοθεί έγκαιρα στους υπεύθυνους τους χώρου, ενώ την ημέρα της δεξίωσης θα πρέπει να τοποθετηθεί σε ειδικό αναλόγιο στην είσοδο της αίθουσας.

 

 

 

 

 

Η δεξίωση με την οποία θα κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ημέρα του γάμου σας, είναι ένα ακόμα θέμα που απαιτεί σημαντική προεργασία εκ μέρους σας. Φυσικά το πρώτο πράγμα, και ίσως το πιο σημαντικό, για το οποίο θα κληθείτε να αποφασίσετε είναι ο χώρος που θα φιλοξενήσει τη δεξίωσή σας. Και καθώς οι επιλογές είναι πάρα πολλές, όπως άλλωστε και τα ζευγάρια που την ίδια περίοδο θα έχουν βγει στο κυνήγι του κατάλληλου χώρου, καλά θα κάνετε να φροντίσετε να κλείσετε το χώρο που επιλέξατε, γιατί όχι, ακόμα και ένα χρόνο πριν την ημέρα του γάμου σας –κι ας μην ακουστεί κάτι τέτοιο υπερβολικό. Κατά την επιτόπια επίσκεψή σας στους υποψήφιους χώρους και κατά τις συζητήσεις που θα κάνετε με τους εκεί υπεύθυνους, θα πρέπει να επιστρατεύσετε όλη σας την προσοχή και την παρατηρητικότητα προκειμένου να αποφύγετε τους «κινδύνους» που μπορεί να κρύβονται πίσω από ένα χώρο που μοιάζει ιδανικός.  

 

 

Deksiosi_A

 

Να λοιπόν πως πρέπει να διαμορφώσετε τη στρατηγική σας για να διαλέξετε το χώρο που πραγματικά σας ταιριάζει και θα σας προσφέρει αυτό που πραγματικά θέλετε για εσάς και τους καλεσμένους σας:

 • Αποφασίστε από κοινού με τον/τη σύντροφό σας για το είδος του χώρου και την ατμόσφαιρα που θέλετε να αποπνέει. Ένα ακόμα θέμα που πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί μεταξύ σας είναι τα χρήματα που είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε. Αυτό είναι ένα βασικό σημείο το οποίο θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την επιλογή σας. Η τρίτη απόφαση που πρέπει να λάβετε από κοινού είναι ο αριθμός των προσκεκλημένων σας που επίσης συνδέεται με το τελικό κόστος.

 • Διαλέξτε ένα χώρο που δεν θα απέχει δραματικά από το σημείο της γαμήλιας τελετής. Κανείς δεν θέλει να κάνει ένα μικρό ταξίδι οδηγώντας, ούτε άλλωστε είναι καλό να απέχει πολύ χρονικά το τέλος του μυστηρίου από την έναρξη της δεξίωσης.

 • Επιλέξτε ένα χώρο που θα ταιριάζει με την εποχή του γάμου σας και όχι αυτό που έχετε ονειρευτεί. Για παράδειγμα, αν ο γάμος σας έχει προγραμματιστεί να γίνει την περίοδο του χειμώνα, εύλογο είναι πως θα πρέπει να κάνετε τη δεξίωσή σας σε κλειστό χώρο.

 • Εξακριβώστε αν υπάρχει χώρος Parking, ποια είναι η χωρητικότητά του και αν μπορεί να διατεθεί ολόκληρος για τις ανάγκες της δεξίωσής σας.

 • Θα πρέπει να μάθετε αν ο υποψήφιος χώρος διαθέτει πίστα και αν παρέχει ορχήστρα ή dj ή στην περίπτωση που θέλετε να επιμεληθείτε εσείς το θέμα της μουσικής με δική σας ομάδα μουσικών ή dj’s, κατά πόσο υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

 • Δείτε αν η όλη ατμόσφαιρα και η διακόσμηση ταιριάζει με το ύφος του γάμου σας.

 • Επιδιώξτε διακριτικά να έχετε μια, όσο το δυνατόν, πληρέστερη άποψη για το αν πληρούνται οι κανόνες υγιεινής.

 • Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα πρέπει φεύγοντας να έχετε σχηματίσει μια πρώτη εντύπωση για την ευγένεια και την ικανότητα του προσωπικού.

 • Δοκιμάστε το φαγητό για να έχετε ιδία άποψη για την ποιότητά του.

 • Δείτε τα μενού που διατίθενται και μην διστάσετε να ρωτήσετε αν μπορεί να γίνει κάποια αλλαγή ή προσαρμογή σε αυτά. Επιλέξτε φαγητά «κοινής αποδοχής» και μην ξεχνάτε ποτέ τους χορτοφάγους φίλους σας.

 • Τέλος, συζητήστε το θέμα της τιμής και, γιατί όχι, διαπραγματευτείτε το!