Το στρώσιμο του κρεβατιού, αλλιώς και «νυφική παστάδα» ή «νυφοστόλι» είναι ένα έθιμο που, με παραλλαγές, απαντάται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα και μάλιστα, σε αρκετά μέρη, διατηρείται μέχρι και σήμερα. Λίγες μέρες πριν το γάμο, συνήθως την Πέμπτη, οι «ελεύθερες» φίλες της νύφης αναλαμβάνουν να στρώσουν το νυφικό κρεβάτι με λευκά είδη που αποτελούν τμήμα της προίκας της.

 

 

Krevati_2
Στο σπίτι συρρέουν συγγενείς και φίλοι που παρακολουθούν το στρώσιμο και ραίνουν το κρεβάτι με ροδοπέταλα, ρύζι, κουφέτα αλλά και... χρήματα. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν τελειώσει το στρώσιμο του κρεβατιού, θα πρέπει να «πεταχθούν» πάνω στο κρεβάτι μικρά παιδιά, το πρώτο από τα οποία θα είναι αγόρι. Με τον τρόπο αυτό οι καλεσμένοι εύχονται στο ζευγάρι ευγονία.
Τις περισσότερες φορές το νυφοστόλι μετατρέπεται σε μικρό γλέντι, καθώς οι καλεσμένοι και οι οικοδεσπότες διασκεδάζουν τρώγοντας, πίνοντας, τραγουδώντας και φυσικά χορεύοντας.
Σε κάποια μέρη της χώρας το έθιμο εμφανίζεται με την εξής παραλλαγή: Οι φίλες της νύφης στρώνουν το κρεβάτι και αμέσως μετά ο γαμπρός το ξεστρώνει, με την αιτιολογία ότι δεν είναι καλά στρωμένο. Το δρώμενο φυσικά περιλαμβάνει και διάλογο ανάμεσα στο γαμπρό και τις φίλες που ανταλλάσσουν πειράγματα. Το στρώσιμο-ξεστρώσιμο γίνεται συνολικά τρεις φορές μέχρι να ικανοποιηθεί επιτέλους ο «απαιτητικός» γαμπρός.