Ο γάμος ενός κοριτσιού, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δίνει στις φίλες της την ευκαιρία να έχουν κάποια σημάδια και για τη δική τους τύχη, το δικό τους γάμο.   Όλα αυτά φυσικά σύμφωνα πάντα με τα γαμήλια έθιμα που υπάρχουν στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας. Έτσι λοιπόν, ένα από τα γαμήλια έθιμα που φροντίζει να προφητεύει τα μελλούμενα για την αποκατάσταση των φιλενάδων της νύφης είναι και αυτό που θέλει τα «ελεύθερα» κορίτσια να χρησιμοποιούν τα παπούτσια της νύφης για να δουν αν πρόκειται να παντρευτούν και εκείνες.

 

 

Names_at_shoesΕιδικότερα, την ημέρα του γάμου στο σπίτι της νύφης και καθώς εκείνη ντύνεται, οι «ελεύθερες» φίλες της γράφουν τα ονόματα τους στις σόλες των νυφικών παπουτσιών. Σύμφωνα με την παράδοση, όποιας κοπέλας το όνομα σβηστεί μέχρι το τέλος της βραδιάς, εκείνη θα είναι η επόμενη που θα παντρευτεί. Αν πάλι σβηστούν περισσότερα ονόματα, όλα αυτά τα κορίτσια πρόκειται να παντρευτούν σύντομα.

 

Πέρα πάντως από τα όσα προστάζει το έθιμο, αποφασιστική σημασίας για το αν θα σβηστεί ή όχι το κάθε όνομα είναι το μέρος που θα γραφτεί, καθώς άλλα σημεία του παπουτσιού πατιούνται περισσότερο και άλλα καθόλου!