Ένας «μύθος» καταρρίπτεται...

 
Σε κάθε θρησκευτικό γάμο υπάρχει μία στιγμή με πολύ ...σασπένς.
Είναι η στιγμή που ο ιερέας εκφωνεί το «η δε γυνή ίνα φοβήται τον άντρα» και τότε όλοι οι καλεσμένοι στρέφουν τα κεφάλια προσπαθώντας να δουν αν η νύφη θα τολμήσει τελικά να πατήσει το πόδι του γαμπρού και πως θα αντιδράσει εκείνος. Το έθιμο αυτό, για ευνόητους λόγους, έχει προκαλέσει ομηρικούς καυγάδες ανάμεσα σε πολλά ζευγάρια, καθώς κάποιοι άντρες θεωρούν πολύ προσβλητικό η συμβία τους να κάνει «επίδειξη δύναμης» μπροστά σε όλο τον κόσμο. Και από την άλλη, κάποιες γυναίκες θέλουν να ξεκαθαρίσουν εξαρχής ότι διεκδικούν έναν ρόλο ισότιμο στο γάμο και ότι, με δυο λόγια, δεν φοβούνται τον άντρα.

Αυτοί οι καυγάδες και οι παρεξηγήσεις θα είχαν λείψει αν όλοι γνωρίζαμε την πραγματική έννοια της φράσης αυτής. Γιατί στην πραγματικότητα υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση γύρω από αυτό το «φοβήται» που συνήθως μεταφράζεται λάθος.
Gyni_fovite_ton_antra
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Η φράση αυτή εμπεριέχεται στην επιστολή που απηύθυνε ο απόστολος Παύλος προς τους Εφεσίους. Εκεί ο απόστολος αφιέρωσε ένα κεφάλαιο (το πέμπτο) για να αναλύσει τα θέματα που διέπουν τον γάμο και τις σχέσεις των συζύγων. Η σχετική περικοπή καταλήγει με τη γνωστή φράση με την οποία ο απόστολος συμβουλεύει τη γυναίκα να σέβεται τον άντρα της και όχι να τον «τρέμει» κατά το κοινώς λεγόμενο. Και για να λύσουμε κάθε παρεξήγηση, ιδού ολόκληρο το κεφάλαιο 5 της επιστολής του Απόστολου Παύλου προς τους Εφεσίους:

Mιμητές Θεού
1. Γίνεστε, λοιπόν, μιμητές του Θεού σαν παιδιά του αγαπητά.
2. Kι έτσι, να συμπεριφέρεστε με αγάπη, όπως ακριβώς αγάπησε κι εμάς ο Χριστός και παρέδωσε τον εαυτό του προσφορά και θυσία για χάρη μας, σαν ευωδιαστή οσμή στο Θεό.
3. Κι όσο για πορνεία και κάθε άλλου είδους αισχρότητα ή πλεονεξία, ούτε καν λόγος δεν πρέπει να γίνεται μεταξύ σας, όπως αρμόζει σε αγίους.
4. Tο ίδιο ισχύει και για τα αισχρόλογα και την άσκοπη φλυαρία ή τους σαχλούς αστεϊσμούς, που δεν έχουν θέση μεταξύ σας, αλλ’ απεναντίας, να εκδηλώνετε την ευχαριστία σας στο Θεό.
5. Γιατί τούτο να ξέρετε πολύ καλά, πως κανένας πόρνος ή ηθικά ακάθαρτος ή πλεονέκτης –ο οποίος είναι στην ουσία ειδωλολάτρης– δεν κληρονομεί μερίδιο στη βασιλεία του Χριστού και Θεού.
6. Προσέχετε να μη σας εξαπατάει κανένας με κούφια λόγια, γιατί, γι’ αυτά τα πράγματα ξεσπάει η οργή του Θεού πάνω στους ανθρώπους που απειθούνε.
7. Mη συμμετέχετε, λοιπόν, στον τρόπο ζωής αυτών των ανθρώπων.
8. Βέβαια, κάποτε ήσασταν εσείς οι ίδιοι σκοτάδι, αλλά τώρα μεταβληθήκατε σε φως χάρη στον Kύριο. Ως άνθρωποι του φωτός, λοιπόν, να περπατάτε.
9. και η καρποφορία του Πνεύματος εκδηλώνεται, βέβαια, με άκρα αγαθότητα και δικαιοσύνη και αλήθεια
10. φροντίζοντας να εξακριβώνετε τι είναι αρεστό στον Kύριο.
11. Kαι μη συμμετέχετε στα σκοτεινά έργα των ανθρώπων, τα οποία δε φέρνουν καλά αποτελέσματα. Αντίθετα, μάλιστα, να τους ελέγχετε.
12. Γιατί, τα όσα γίνονται απ’ αυτούς στα κρυφά, είναι ντροπή ακόμα και να τα αναφέρει κανείς.
13. Kι όταν όλα ελέγχονται από το φως, βγαίνουν στο φανερό. Kαι, βέβαια, κάθε πράγμα, όταν βγει στο φανερό, γίνεται πια ορατό από όλους.
14. Γι’ αυτό λέει: «Ξύπνα εσύ που κοιμάσαι, κι αναστήσου από τους νεκρούς, και θα σε φωτίσει ο Xριστός».
15. Προσέχετε, λοιπόν, πώς ακριβώς βαδίζετε στη χριστιανική ζωή σας. Όχι ασύνετα αλλά με σύνεση, 16. κάνοντας καλή χρήση όλου του καιρού που έχετε, γιατί οι μέρες είναι πονηρές.
17. Γι’ αυτό, μη γίνεστε άφρονες, αλλά ν’ αντιλαμβάνεστε ποιο είναι το θέλημα του Kυρίου.
18. Kαι μη μεθάτε με κρασί, πράγμα που είναι ασωτία, αλλά να γεμίζετε με το Πνεύμα,
19. απαγγέλλοντας μεταξύ σας ψαλμούς και ύμνους και πνευματικά τραγούδια, τραγουδώντας και ψάλλοντας μέσα από την καρδιά σας στον Kύριο και
20. ευχαριστώντας πάντοτε και για όλα το Θεό και Πατέρα μας στο όνομα του Kυρίου μας Iησού Xριστού.

H θέση των αντρών και των γυναικών και πώς να συμπεριφέρονται μεταξύ τους

21. Nα υποτάσσεστε ο ένας στον άλλο με φόβο Xριστού.
22. Οι γυναίκες να υποτάσσεστε στους άντρες σας, όπως στον Kύριο,
23. γιατί ο άντρας είναι κεφαλή της γυναίκας, όπως είναι κι ο Xριστός κεφαλή της εκκλησίας, ο οποίος και είναι ο Σωτήρας του σώματος.
24. Πάντως, όπως ακριβώς η εκκλησία υποτάσσεται στο Xριστό, έτσι πρέπει να υποτάσσονται και οι γυναίκες στους άντρες τους σε όλα.
25. Οι άντρες να αγαπάτε τις γυναίκες σας, όπως κι ο Xριστός αγάπησε την εκκλησία και πρόσφερε τον εαυτό του για χάρη της
26. με σκοπό να την αγιάσει, αφού την καθάρισε με το λουτρό του νερού μέσω της διδαχής του,
27. έτσι που να καταστήσει για τον εαυτό του την εκκλησία ένδοξη, χωρίς να έχει καμιά κηλίδα ή ρυτίδα ή κάτι παρόμοιο, αλλά να είναι αγία και άψογη.
28. Έτσι οφείλουν οι άντρες να αγαπούν τις γυναίκες τους σαν να πρόκειται για τα δικά τους σώματα. Όποιος αγαπάει τη γυναίκα του, αγαπάει τον εαυτό του.
29. Kαι πράγματι, κανένας ποτέ δε μίσησε το ίδιο του το σώμα. Aπεναντίας, το θρέφει και το περιθάλπει, όπως κι ο Kύριος την εκκλησία,
30. γιατί είμαστε μέλη του σώματός του, κομμάτι από τη σάρκα του και από τα οστά του.
31. «Γι’ αυτό θα εγκαταλείψει ο άντρας τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα προσκολληθεί στη γυναίκα του και θα ενωθούν οι δυο τους σε μια σάρκα».
32. Tο μυστήριο τούτο είναι πολύ μεγάλο, και μ’ αυτό εννοώ, βέβαια, τη σχέση του Xριστού με την εκκλησία.
33. Mα κι εσείς, όμως, ο καθένας από σας ξεχωριστά, μ’ αυτόν ακριβώς τον τρόπο ν’ αγαπάει τη γυναίκα του, σαν να πρόκειται, δηλαδή, για τον εαυτό του, έτσι που σαν αποτέλεσμα και η γυναίκα να σέβεται τον άντρα.


(Πηγή της μετάφρασης:www.jesuslovesyou.gr)