Η λάμψη στα ποτήρια σας
Δροσερή, κομψή, με εκλεπτυσμένη γεύση, η σαμπάνια είναι το ποτό του έρωτα, της ρομαντικής ατμόσφαιρας αλλά και του εορτασμού των εξαιρετικών περιστάσεων. Η μεγάλη αυτή κυρία της γεύσης γεννήθηκε στη Γαλλία πριν από περίπου τρεις αιώνες και, παρότι εξακολουθεί να παράγεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ως γεύση παραμένει αξεπέραστη. 
Οι λάτρεις της σαμπάνιας γνωρίζουν πολύ καλά πως το εκλεκτό αυτό κρασί προσφέρει το μέγιστο της απόλαυσης όταν τηρηθούν απαρέγκλιτα ορισμένοι κανόνες τόσο στη διατήρηση όσο και στο σερβίρισμα. Αν λοιπόν σκοπεύετε να γιορτάσετε την πιο σημαντική ημέρα της ζωής σας προσφέροντας στους καλεσμένους σας αυτή την υπέροχη απόλαυση, καλό θα ήταν να γνωρίσετε καλύτερα τη βασίλισσα των αισθήσεων.champagne

  • Ο όρος «σαμπάνια» αποτελεί κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης για το αφρώδες κρασί που παράγει η περιοχή της Καμπανίας (Champagne) στη Γαλλία.

  • Την πρώτη σαμπάνια παρήγαγε ο βενεδικτίνος μοναχός Ντομ Πιερ Περινιόν (Dom Pierre Perignon) στα τέλη του 17ου αιώνα στη μονή του St. Pierre de Hautvillers.

  • Το μυστικό του αφρίσματος κρύβεται στο διοξείδιο του άνθρακα που παγιδεύεται στο μπουκάλι της σαμπάνιας κατά τη διάρκεια της δεύτερης αλκοολικής ζύμωσης που υφίσταται.

  • Οι ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγής της είναι η Pinot Noir (ερυθρή ποικιλία), η Pinot Meunier (ερυθρή ποικιλία) και η Chardonnay (λευκή ποικιλία). Η σαμπάνια που προέρχεται μόνο από λευκά σταφύλια ονομάζεται «blanc des blancs» (= η λευκή των λευκών).

  • Η σαμπάνια σερβίρεται κρύα (στους 8-10° C) αλλά όχι παγωμένη, γιατί τότε χάνει τη γεύση της και δεν αναδεικνύει τα αρώματά της.

  • Το άψογο σερβίρισμα απαιτεί τα ψηλά ποτήρια τύπου flute από καθαρό κρύσταλλο. Το σχήμα των flute είναι ιδανικό για να διατηρεί τις φυσαλίδες της σαμπάνιας αλλά και τη θερμοκρασία της, ενώ αναδεικνύει σωστά το άρωμά της. Όταν γεμίζουμε το ποτήρι φροντίζουμε να μην ξεπεράσουμε τη μέση του, γιατί τα αρώματα του κρασιού χρειάζονται χώρο για να αναδειχθούν.

  • Το «θορυβώδες» άνοιγμα της σαμπάνιας θα πρέπει γενικώς να αποφεύγεται, γιατί υπονομεύει τη γεύση της και παράλληλα δεν συνάδει με το savoir vivre. Κρατήστε μαλακά το φελλό και στρίψτε το μπουκάλι μέχρι να το ανοίξετε. Φυσικά σε ιδιαίτερα χαρμόσυνες περιπτώσεις όπως η γαμήλια δεξίωση, μπορείτε να παραβείτε αυτόν τον κανόνα, γιατί ένα εντυπωσιακό πέταγμα φελλού πάντα ενθουσιάζει τα πλήθη και αποτελεί την ιδανική αφετηρία για την έναρξη της γιορτής.

  • Η φύλαξη των μπουκαλιών της σαμπάνιας πρέπει να γίνεται σε σκοτεινό χώρο και σε χαμηλή θερμοκρασία. Ακόμα, τα μπουκάλια πρέπει να τοποθετούνται πλαγιαστά ώστε να βρέχεται ο φελλός τους.

  • Η σαμπάνια, ανάλογα πάντα με τη γεύση της, μπορεί να συνοδεύσει άψογα πολλά πιάτα, όπως για παράδειγμα κάποια λευκά κρέατα, θαλασσινά αλλά και ορεκτικά. Σε γενικές γραμμές πάντως, η «blanc des blancs» θεωρείται το ιδανικό απεριτίφ.