Για να μην εκτεθείτε και να ευχαριστήσετε όλους τους καλεσμένους σας θα πρέπει να υπολογίσετε έξυπνα τον αριθμό των μπομπονιέρων που θα παραγγείλετε.  Οι ειδικοί προτείνουν ο υπολογισμός να γίνεται ως εξής: Θα πολλαπλασιάσετε τον αριθμό των προσκλητηρίων που υπολογίζετε να στείλετε με τον αριθμό 1,5. Για παράδειγμα, αν ο αριθμός των προσκλητηρίων που στείλατε είναι 300, τότε θα πρέπει να παραγγείλετε (300 Χ 1,5 = ) 450 μπομπονιέρες. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται κατ’ αυτό τον τρόπο γιατί έχει υπολογιστεί ότι σε κάθε πρόσκληση που στέλνεται ανταποκρίνονται 1,5 καλεσμένοι. Είναι ένας μέσος όρος που προκύπτει από το γεγονός ότι κάποιες οικογένειες εμφανίζονται σύσσωμες στους γάμους που είναι καλεσμένες, ενώ άλλες δεν καταφέρνουν να εμφανιστούν ή απλώς εμφανίζεται μόνο ένα μέλος αλλά και από το γεγονός ότι, πολύ συχνά, οι άντρες- καλεσμένοι δεν παίρνουν την μπομπονιέρα τους.

 

 

Bobonieres_B

Ο υπολογισμός αυτός πάντως αφορά κυρίως τους γάμους που γίνονται στην Αθήνα όπου συχνά αρκετοί είναι οι καλεσμένοι που δεν εμφανίζονται στην τελετή. Αν πάλι ο γάμος σας γίνεται στην επαρχία όπου ο κόσμος εξακολουθεί να τιμά τα νέα ζευγάρια με την παρουσία του, θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε τον αριθμό των προσκλητηρίων με τον αριθμό 2. Έτσι στο προηγούμενο παράδειγμα θα πρέπει να παραγγείλετε (300 Χ 2= ) 600 μπομπονιέρες. Γενικά θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι καλύτερα να παραγγείλετε λίγο περισσότερες μπομπονιέρες παρά λιγότερες γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα εκτεθείτε ανεπανόρθωτα...
Επίσης, να θυμάστε ότι μετά το γάμο μπορείτε με την ησυχία σας να κάνετε μια ακόμα παραγγελία για να στείλετε τις μπομπονιέρες όσων δεν μπόρεσαν να έρθουν στην εκκλησία.