Έστω ότι διαπραγματευόμαστε για την ανάθεση του γάμου μας, με ένα ή περισσότερους φωτογράφους, που είναι όλοι εξ ίσου καλοί στην δουλειά τους, με σοβαρά portfolio και επαγγελματική φήμη. Πρέπει όμως να καθοριστεί όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται τι περιλαμβάνουν οι υπηρεσίες που αυτοί αναλαμβάνουν.

 


Φωτογράφηση της νύφης στο σπίτι την ώρα που ντύνεται (προαιρετική, πραγματοποιείται μόνο με συμφωνία). Είναι κάτι που έρχεται από την αμερικάνικη πρακτική και τώρα αρχίζει να διαδίδεται στην Ελλάδα, προσθέτει όμως μια ανέμελη, ανεπίσημη νότα. Ενδιαφέρει πιο πολύ τα νεανικά ζευγάρια και δίνει μια προσωπική πινελλιά.

 

The_agreement

Φωτογράφηση στο ξύριαμα και ντύσιμο του γαμπρού. Μάλλον πιο σπάνια από τη φωτογράφηση της νύφης, παρέχεται αν ζητηθεί ξεχωριστά.

 

 

 

Φωτογράφηση στην εκκλησία. Οι διευκρινήσεις που αξίζει να ζητήσουμε: πόσα άτομα θα είναι στο staff της φωτογράφησης, με τι μέσα θα φωτιστεί η εκκλησία, αν η λήψη θα γίνει συμβατικά (με φιλμ) ή ψηφιακά μέσα κλπ. Εξυπακούεται ότι στο τέλος γίνονται οι γνωστές "γκρούπες" δηλ. οι ομαδικές φωτογραφίες του ζευγαριού με τους κουμπάρους, γονείς, συγγενείς και άλλα αγαπημένα πρόσωπα καθώς και φωτογραφήσεις location (βλ. παρακάτω).

 


Φωτογράφηση στο στούντιο.
Μέχρι τη δεκαετία του '60 ήταν must. Σιγά σιγά περιέπεσε σε δυσμένεια. Όμως οι τάσεις στην ιστορία ανακυκλώνονται, οπότε σήμερα έχει επανέλθει στην μόδα. Αρκετοί καλοί φωτογράφοι επιμένουν να κάνουν μερικές "επίσημες" φωτογραφίες των νεόνυμφων με προσεγμένους φωτισμούς και φόντα σε στουντιακό περιβάλλον. Αν μπορείτε να διαθέσετε το χρόνο, αξίζει τον κόπο.

 

 

 

Φωτογράφηση στη δεξίωση (και αυτή προαιρετική). Επειδή εμείς παντρευόμαστε δεν είναι αυτονόητο ότι ο φωτογράφος θα καλύψει και την εκδήλωση στο κοσμικό κέντρο, ξενοδοχείο κλπ. αν δεν του ζητηθεί εκ των προτέρων. Θα πρέπει μάλιστα να δώσουμε μια εκτίμηση (πόσες ώρες) για τη διάρκεια της κάλυψης, εφόσον οι περισσότεροι βγάζουν κοστολόγιο με την ώρα για αυτή τη φάση του γάμου.

 
 

Φωτογράφηση location. Με τον όρο αυτό εννοούμε πιο ψαγμένες και προχωρημένες λήψεις σε χώρους διαφορετικούς από την εκκλησία. Με την προσέγγιση αυτή ένας δημιουργικός φωτογράφος με όραμα και γνώσεις μπορεί να πετύχει καταπληκτικά πορτρέτα γάμου σε μη συμβατικούς χώρους π.χ. την πισίνα ή το lobby ενός πολύ καλού ξενοδοχείου, σε μια αμμουδιά, πάνω σε μοτοσικλέτα κλπ. Χρειάζεται όμως να έχουν συζητηθεί όλα αυτά εκ των προτέρων για να γίνει ο αναγκαίος προγραμματισμός.

 

 

 

Αυτοπροσώπως ή αντ' αυτού; Ένα πολύ βασικό σημείο που πρέπει να αποσαφηνίσουμε: ρωτάμε και συμφωνούμε αν ο φωτογράφος με τον οποίο θα κάνουμε τη συνεννόηση δεσμεύεται να κάνει ο ίδιος ο προσωπικά τη λήψη ή κρατάει την εναλλακτική λύση να μας στείλει κάποιο συνεργάτη του (το τελευταίο γιατί εμείς μπορεί να εμπιστευόμαστε μόνον το συγκεκριμένο δημιουργό και όχι τρίτους που κατά περίπτωση μπορεί να είναι εξίσου καλοί ή όχι).

 

 

 

Πόσες φωτογραφίες; Ψηφιακό/συμβατικό άλμπουμ. Μέρος της συμφωνίας αποτελεί ο αριθμός και οι διαστάσεις των φωτογραφιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο των εκτυπώσεων, καθώς και η κοστολόγηση των εξτρά ανατυπώσεων που θα χρειαστούμε. Αυτά για το αναλογικό άλμπουμ αφού το ψηφιακό συμφωνείται ξεχωριστά και στοιχίζει παραπάνω. Μερικοί φωτογράφοι αναλαμβάνουν να ετοιμάσουν -δωρεάν - μικρά άλμπουμ για κουμπάρους και γονείς.