Τα λουλούδια δημιουργούν το μαγευτικό σκηνικό του γάμου σας και τονίζουν με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα χαράς και ευτυχίας που εκπέμπει κάθε γάμος.  Ο στολισμός της εκκλησίας, του αυτοκινήτου, του χώρου της δεξίωσης και φυσικά η νυφική ανθοδέσμη, απαιτούν έμπνευση, προγραμματισμό και επαγγελματισμό εκ μέρους του ανθοπωλείου που θα τον αναλάβει. Έτσι η επιλογή του ανθοπωλείου πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αυτό που ονειρευτήκατε.

 

 Flowers1b
Φωτ.: Αρτάκ Νταβτιάν. Oι συνθέσεις είναι από τα ανθοπωλεία Κόκκινος.

 

 

Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να καταλήξετε στον καταλληλότερο υποψήφιο ανθοπώλη:

 • Αρχίστε το ψάξιμο πολύ νωρίς, τέσσερις με πέντε μήνες πριν την ημέρα της τελετής. Ειδικά αν έχετε προγραμματίσει το γάμο σας καλοκαίρι, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι οι ανθοπώλες κατά τους θερινούς μήνες έχουν ιδιαιτέρως φορτωμένο πρόγραμμα.

 • Ενημερωθείτε για τις τάσεις που επικρατούν στους γαμήλιους στολισμούς μέσα από τα ειδικά περιοδικά και φυσικά το διαδίκτυο.

 • Δημιουργήστε μια μικρή λίστα με τα υποψήφια ανθοπωλεία. Σε αυτή θα καταλήξετε ψάχνοντας στο διαδίκτυο και ρωτώντας το φιλικό και οικογενειακό σας περιβάλλον.

 • Καταλήξτε από κοινού στα χρήματα που είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε και προσπαθήστε να εμμείνετε στον προϋπολογισμό σας. Σύμφωνα με το έθιμο, το στολισμό της εκκλησίας αναλαμβάνει ο κουμπάρος. Ωστόσο, αν το ζευγάρι έχει επιθυμίες που υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες του κουμπάρου, τότε θα πρέπει το θέμα να συζητηθεί με ειλικρίνεια και κατανόηση. Μια καλή λύση σε μια τέτοια περίπτωση είναι να μοιραστείτε τα έξοδα.

 • Ζητήστε από κάθε ανθοπώλη να σας δείξει το book του με δείγματα από προηγούμενες δουλειές. Έτσι θα διαμορφώσετε μια καλή άποψη για το πως δουλεύει τους ανθοστολισμούς αλλά και τη νυφική ανθοδέσμη.

 • Ακούστε με προσοχή της ιδέες του για τα λουλούδια που αρμόζουν στην εποχή, για τα χρώματα και φυσικά για την ανθεκτικότητά τους.

 • Είναι σημαντικό ο ανθοπώλης να σας αφιερώσει χρόνο και προσοχή. Να αφουγκραστεί πραγματικά τις επιθυμίες σας. Ένας σωστός επαγγελματίας δεν βιάζετε ποτέ να ξεφορτωθεί έναν υποψήφιο πελάτη.

 • Ακόμα, ένας σωστός επαγγελματίας θα ζητήσει να δει την εκκλησία που θα πραγματοποιηθεί η τελετή για να έχει μια πλήρη εικόνα του χώρου που θα διακοσμήσει.

 • Ο στολισμός του χώρου της τελετής μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως στολισμός για το χώρο της δεξίωσης. Συζητήστε με τον ανθοπώλη το ενδεχόμενο αυτό.

 • Συζητήστε ακόμα το θέμα της επιστροφής των αντικειμένων που ανήκουν στο ανθοπωλείο (π.χ. κηροπήγια). Αν δηλαδή θα αναλάβει ο ίδιος τη μεταφορά τους από την εκκλησία το ανθοπωλείο. Παράλληλα, ξεκαθαρίστε το πόσο θα σας στοιχίσει η μεταφορά των λουλουδιών στην εκκλησία και ενδεχομένως στο χώρο της δεξίωσης. Αν θέλετε να αποφύγετε επιπλέον έξοδα, μια καλή ιδέα θα ήταν να ζητήσετε από τα φιλικά σας πρόσωπα να αναλάβουν να μεταφέρουν με τα αυτοκίνητά τους το στολισμό στο χώρο της δεξίωσης.

 • Ζητήστε την προσφορά του ανθοπωλείου γραπτώς και υπογεγραμμένη.