Τα τελευταία χρόνια, την παράσταση κλέβει το ψηφιακό άλμπουμ. Προσοχή όμως…. Μια διευκρίνηση για …αδαείς. Ψηφιακό άλμπουμ δεν σημαίνει μια εικονική παρουσίαση μέσω υπολογιστή. Είναι τυπωμένο προϊόν και διαφέρει από το παλιό καλό άλμπουμ με τις επικολλημένες φωτογραφίες στο εξής:

Digital_Album2
κάθε σελίδα του είναι μια φωτογραφία φτιαγμένη στον υπολογιστή (ή μια σύνθεση πολλών φωτογραφιών). Οι επιμέρους φωτογραφίες συγκολλούνται, βιβλιοδετούνται και συνολικά απαρτίζουν ένα μοναδικό αντίτυπο. Η βιβλιοδεσία παίζει αποφασιστικό ρόλο για τη διατήρηση της …συνοχής και μακροβιότητας της κατασκευής. Η εκτύπωση κατά περίπτωση μπορεί να είναι με φωτογραφική τεχνολογία ή inkjet, με ή χωρίς πρόσθετη πλαστικοποίηση (lamination). Επειδή ακριβώς όλη η διαδικασία γίνεται στον υπολογιστή, το όριο είναι η δημιουργική φαντασία και η έμπνευση του φωτογράφου. Μπορεί να ενθέσει πολλές φωτογραφίες στο ίδιο σαλόνι (δισέλιδο) να αναθέσει σε κάποιες στο ρόλο φόντου, να ορίσει διαφάνεια, να αλλάξει τα χρώματα, να γράψει λεζάντες, να βάλει στα περιθώρια άλλα γραφικά (π.χ. σκίτσα και clipart), να θελήσει περιθώρια ή να αφήσει τη φωτογραφία να «ξακρίσει» κλπ. Κοντολογίς, να φτιάξει ένα προσωπικό βιβλίο με όσες σελίδες χρειαστούν, από τη μεγάλη μέρα των νεόνυμφων.

Digital_albumΤο χαρακτήρα του ψηφιακού άλμπουμ καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το εξώφυλλο. Υπάρχουν βαρύτιμα εξώφυλλα, με πανάκριβη επένδυση από σπάνια δέρματα (μέχρι …πύθωνα και αλιγάτορα) μεγάλες διαστάσεις και ειδικές θήκες προστασίας που αγοράζονται μαζί με το ειδικό …τραπεζάκι. Κάπου στη μέση είναι τα συνηθισμένα δερμάτινα άλμπουμ σε λογικές διαστάσεις (ως 30x40cm) και … αντίστοιχα βάρη. Τέλος την ίδια δουλειά αλλά με πιο λιτό τρόπο κάνουν τα άλμπουμ με τα χαρτόδετα εξώφυλλα όπου η επιφάνεια του εξωφύλλου είναι και αυτή τυπωμένη φωτογραφία, προστατευμένη με ισχυρή πλαστικοποίηση. Για τη μακροζωΐα και αντοχή του ψηφιακού άλμπουμ σημαντικό ρόλο παίζει το είδος της εκτύπωσης (φωτογραφίες τυπωμένες με εμφάνιση RA4, θερμικές ή inkjet) και το είδος της συγκόλλησης των φύλλων (με μαλακό ή σκληρό ενδιάμεσο υλικό, με πρέσσα κλπ.)