Αν η φωτογραφία γάμου είναι glamour, ακτινοβολία, κάτι σαν χολιγουντιανή ταινία, τότε η βάπτιση είναι χαμηλού προφίλ, άνετη, λιγότερο επίσημη, κάτι σαν ανεξάρτητος κινηματογράφος. Χωρίς συγκεκριμένο ιδεολογικό υπόβαθρο, όλοι τείνουν να αντιμετωπίζουν τη φωτογραφική κάλυψη της βάπτισης χαλαρά, χωρίς πολλές φανφάρες, χωρίς τη σκηνοθεσία και τη …μεγαλοπρέπεια του γάμου.

 
Όλη αυτή η ανεπίσημη ατμόσφαιρα αντανακλάται σε πολλά πράγματα: στο dress code, την ώρα (πρωϊνή ή απογευματινή) που γίνεται η βάπτιση, στα πολλά παιδάκια που κυκλοφορούν, το μικρότερο προϋπολογισμό, τις λιγότερες απαιτήσεις. Η κάλυψη της βάπτισης γίνεται (σχεδόν από ένστικτο) σε ρεπορταζιακό ύφος, χωρίς πολλά στησίματα αλλά και λιγότερο άγχος. Παίζει κυρίαρχο ρόλο ο αυθορμητισμός των παιδιών που είναι οι πρωταγωνιστές. Οι υπόλοιποι νονοί και γονείς μάλλον για δεύτερο ρόλο πάνε - με κομπάρσους τους προσκεκλημένους.

Babys

 
  • Αναζητώντας φωτογράφο βάπτισης οι νέοι γονείς συχνά απευθύνονται στο ίδιο πρόσωπο που κάλυψε το γάμο τους.

  • Ανακαλύπτουν λοιπόν ένα κατά πολύ απλούστερο σενάριο, με ένα φωτογράφο (χωρίς βοηθό τις περισσότερες φορές) που συχνά δεν μπαίνει στη διαδικασία να στήσει φώτα μέσα στην εκκλησία.

  • Σε εκκλησίες δε με αρκετούς φεγγίτες και ανοίγματα, ο φωτογράφος επιλέγει να τραβήξει με φυσικό φως χωρίς φλας.

  • Είναι σημαντικό να συμφωνηθούν λεπτομέρειες όπως 1. αν ο φωτογράφος πρόκειται να καλύψει το μυστήριο αυτοπροσώπως 2. αν θα πάει και στο τραπέζι (δεν είναι πάντα απαραίτητο) 3. αν θα τραβήξει όλη τη χαιρετούρα (παλιότερα ίσχυε μόνον στους γάμους) 4. αν θα παραδώσει το υλικό με τη μορφή πακέτου φωτογραφιών ή άλμπουμ (αναλογικού ψηφιακού) 5. πόσο θα χρεώσει εφάπαξ για την κάλυψη και πόσο κάθε εκτύπωση 6. αν θέτει minimum όριο παραγγελίας εκτυπώσεων 7. αν θα δώσει και ένα digital slide show σε DVD 8. αν συνεργάζεται με εικονολήπτη ή θα πρέπει οι γονείς να κλείσουν μόνοι τους άλλον επαγγελματία για το video κλπ.