Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος...

Η θεά Αφροδίτη σύμφωνα με την παράδοση αναδύθηκε από τα νερά της κι όχι άδικα.  Η Κύπρος, το διαμάντι της ανατολικής Μεσογείου, είναι ένας τόπος προικισμένος απλόχερα από τη φύση: Συναρπαστικές παραλίες με νερά που το χρώμα τους σου κόβει την ανάσα, υπέροχη ενδοχώρα, κοσμοπολίτικα θέρετρα, αμέτρητες επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση και φυσικά υπέροχη τοπική κουζίνα. Η Κύπρος είναι σίγουρα ο ιδανικός προορισμός για να αποθεώσετε την αγάπη σας.

 

Kypros
Με αφετηρία της πέντε μεγάλες πόλεις του νησιού τη Λευκωσία, τη Λεμεσό, τη Λάρνακα, την Πάφο και την Αμμόχωστο, μπορείτε να χαράξετε τις δικές σας διαδρομές για να εξερευνήσετε σε βάθος το νησί του έρωτα!
 
 


Λευκωσία:

 

Η καρδιά της Κύπρου
Η πρωτεύουσα του νησιού Λευκωσία βρίσκεται στην καρδιά του νησιού και αποτελεί το εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο της χώρας. Η μιναρέδες και τα φοινικόδεντρα προσδίδουν στην πόλη έναν εξωτικό, ανατολίτικο χαρακτήρα. Το κέντρο της πόλης, η παλιά πόλη της Λευκωσίας, περιβάλλεται από πέτρινο τείχος με προμαχώνες σε σχήμα καρδιάς και τάφρο που χρονολογείται στην εποχή της ενετοκρατίας. Απολαύστε τον περίπατό στα στενά δρομάκια της με τις ταβέρνες και τα παλιά, γραφικά καφενεία κάνοντας παράλληλα τα ψώνια σας στα καταστήματα που πουλούν σουβενίρ. Το βράδυ, απολαύστε μια συναυλία στην τάφρο ή επισκεφθείτε μια έκθεση ζωγραφικής στο πολιτιστικό κέντρο της Πύλης Αμμοχώστου.

Αξίζει να δείτε

 • Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύπρου με σημαντική συλλογή ευρημάτων από τις ανασκαφές του νησιού.

 • Τα μουσεία του Παγκύπριου Γυμνασίου με αρχαιολογική και νομισματική συλλογή, συλλογές παλαιών χαρτών και παλαιών όπλων, πινακοθήκη και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

 • Το Αρχοντικό Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, χαρακτηριστικό δείγμα της κυπριακής αστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα.

 • Τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη με τις τοιχογραφίες του και το υπέροχο Μουσείο Βυζαντινών εικόνων.

 

 

Λεμεσός:

 

Η πόλη των Σταυροφόρων
Η Λεμεσός βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Κύπρου. Αποτελεί το κύριο λιμάνι του νησιού και κοσμοπολίτικο θέρετρο που σήμερα καλύπτει 15 χιλιόμετρα ακτής με ξενοδοχεία, πολυκατοικίες και αλσύλλια ευκαλύπτων που συνδέονται με έναν πεζόδρομο ιδανικό για περίπατο και τρέξιμο. Η πόλη φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή της προσφέροντας αμέτρητες επιλογές διασκέδασης. Ακόμα, η Λεμεσός βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πολύ σημαντικές πόλεις της αρχαιότητας, την Αμαθούντα και το Κούριον, γι’ αυτό και αποτελεί ιδανική αφετηρία για εκείνους που ενδιαφέρονται για να επισκεφθούν τα αρχαιολογικά αξιοθέατα της περιοχής.

Αξίζει να δείτε

 • Το Μεσαιωνικό Κάστρο στην παλιά πόλη. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος παντρεύτηκε εδώ τη Βερεγγάρια της Ναβάρας και την έστεψε βασίλισσα της Αγγλίας το 1191. Σήμερα στο κάστρο στεγάζεται το Κυπριακό Μεσαιωνικό Μουσείο

 • Το Θέατρο του Κουρίου που κατασκευάστηκε στο τέλος του 2ου αιώνα π.Χ.

 • Τα Λουτρά της Αμαθούντας που χρονολογούνται στους ελληνιστικούς και στους ρωμαϊκούς χρόνους.

 • Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου των Γάτων, το παλαιότερο ίσως μοναστήρι του νησιού.

 

 

Λάρνακα:

 

Το σταυροδρόμι δυο πολιτισμών
Η πόλη της Λάρνακας είναι το σημείο που συναντιούνται ο πολιτισμός της Ανατολής με αυτόν της Δύσης. Απόδειξη τα σπουδαία θρησκευτικά μνημεία που υπάρχουν στην πόλη, τόσο χριστιανικά όσο και μουσουλμανικά.
Λέγεται ότι ο άγιος Λάζαρος μετά την ανάστασή του μετέβη εδώ, έγινε επίσκοπος και έζησε μέχρι το θάνατό του. Ο επιβλητικός ναός που έχει χτιστεί στη μνήμη του πάνω από τον τάφο του, αποτελεί σπουδαίο δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής του 10ου αιώνα. Αντίστοιχης σημασίας θρησκευτικό μνημείο για τους μουσουλμάνους είναι το τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκέ, που χτίστηκε προς τιμή της θείας του Προφήτη Μωάμεθ που πέθανε εδώ πέφτοντας από το άλογό της.
Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί πως η σύγχρονη Λάρνακα χτίστηκε πάνω στα ερείπια του αρχαίου Κιτίου που στην αρχαιότητα αποτελούσε σπουδαίο εμπορικό κέντρο κυρίως λόγω της διακίνησης του χαλκού που γινόταν εδώ.
Δείτε λοιπόν τα αξιοθέατα της πόλης και χαλαρώστε περπατώντας στον παραλιακό δρόμο με τις φοινικιές, που οι ντόπιοι αποκαλούν Φοινικούδες, κι απολαύστε τον καφέ ή το φαγητό σας στα καφέ ή τα εστιατόρια που λειτουργούν στην περιοχή.

Αξίζει να δείτε:

 • Το φρούριο της Λάρνακας στην ακτή που χτίστηκε τον 14ο αιώνα για να προστατέψει το λιμάνι της πόλης.

 • Τον αρχαιολογικό χώρο του Κιτίου και κυρίως τα κυκλώπεια τείχη κι ένα σύμπλεγμα μυκηναϊκών ιερών του 12ου αιώνα π.Χ.

 • Το βυζαντινό ναό του αγίου Λαζάρου και το Βυζαντινό Μουσείο που βρίσκεται δίπλα του.

 

 

Πάφος:

 

Κολύμπι στα νερά της Αφροδίτης
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η θεά Αφροδίτη αναδύθηκε από τους αφρούς των κυμάτων στις ακτές ανατολικά της Πάφου. Η αρχαιολογική σημασία της Πάφου, που υπήρξε επί έξι αιώνες πρωτεύουσα του νησιού, έχει αναγνωριστεί και από την ΟΥΝΕΣΚΟ που την περιέλαβε στον Παγκόσμιο Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Σήμερα η πόλη αποτελεί ένα ολοζώντανο τουριστικό θέρετρο, οι υποδομές του οποίου μπορούν να καλύψουν κάθε απαίτηση. Στα πιο όμορφα στοιχεία της πόλης περιλαμβάνονται το μεσαιωνικό της κάστρο και το γραφικό λιμάνι.

Αξίζει να δείτε:

 • Τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα σε επαύλεις της ρωμαϊκής περιόδου, με σκηνές από την ελληνική μυθολογία.

 • Τους λαξεμένους στο βράχο υπόγειους Τάφους των Βασιλέων.

 • Τη στήλη του Αγίου Παύλου όπου σύμφωνα με την παράδοση ο άγιος βασανίστηκε πριν προσηλυτίσει στο χριστιανισμό το Ρωμαίο διοικητή Σέργιο Παύλο.

 • Την Πέτρα του Ρωμιού, ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο όπου, σύμφωνα με το μύθο, αποτελεί το σημείο ανάδυσης από τη θάλασσα της θεάς Αφροδίτης.

 • Τον οικισμό Μάα – Παλαιόκαστρο με τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

 • Την Ιερά Μονή Χρυσορρογιάτισσας που χτίστηκε το 12ο αιώνα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.

 • Το κάστρο της Πάφου που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της φράγκικης κατοχής (13ος αιώνας).

 

 

Αμμόχωστος:

 

Θάλασσα και φως
Η Αμμόχωστος είναι χτισμένη στο ανατολικό τμήμα του νησιού στον ομώνυμο κόλπο. Πολύ κοντά της βρίσκεται η Αγία Νάπα με τις καταπληκτικές παραλίες της και την έντονη νυχτερινή ζωή και ο Πρωταράς, η παραλιακή προέκταση του Παραλιμνίου με τους εκατοντάδες ανεμόμυλους. Η διασκέδαση σας εδώ είναι εγγυημένη είτε επιλέξετε κάποιο από τα πολλά εστιατόρια της περιοχής είτε κάποιο από τα ζωηρά clubs.

Αξίζει να δείτε:

 • Το Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα, όπου μεταξύ άλλων, εκτίθεται και το «Κυρήνεια ΙΙ», πιστό αντίγραφο του αρχαίου ναυαγίου των κλασσικών χρόνων.