Η επιλογή του ονόματος του μωρού σας είναι μια ιδιαίτερα όμορφη αλλά και δύσκολη διαδικασία, που καμιά φορά προκαλεί και μικρές ενδοοικογενειακές «συρράξεις». Όμορφη γιατί η επιλογή αυτή θα το συνοδεύει σε όλη του τη ζωή και δύσκολη γιατί την απόφαση πρέπει να την πάρουν (τουλάχιστον) δύο και ο κατάλογος των υποψήφιων ονομάτων κυριολεκτικά ατελείωτος...

 

Από την παράδοση...
Μέχρι πριν λίγα χρόνια η πλειοψηφία των ζευγαριών ακολουθούσε την παράδοση και το πρώτο παιδί, αν ήταν αγόρι, έπαιρνε το όνομα του πατέρα του γαμπρού ενώ, αν ήταν κορίτσι, το όνομα της μητέρας του. Με τον τρόπο αυτό συχνά το παιδί «φορτωνόταν» ένα κακόηχο όνομα που το ακολουθούσε σε όλη του τη ζωή. Ή υπήρχε το φαινόμενο όλα τα πρώτα ξαδέρφια του ίδιου φύλου να έχουν το ίδιο όνομα. Μια άλλη πρακτική ήθελε το παιδί που γεννιόταν την ημέρα που γιορταζόταν η μνήμη κάποιου αγίου, να παίρνει το όνομα του αγίου αυτού. Ακόμα, σπανίως και κυρίως στην περίπτωση πολύτεκνων οικογενειών, για το όνομα του παιδιού αποφάσιζε ο νονός.

Name
Στις μέρες μας
Σήμερα τα περισσότερα νέα ζευγάρια έχουν αποδεσμευτεί από τους παραδοσιακούς κανόνες και επιλέγουν μόνα τους το ιδανικό όνομα του παιδιού τους. Φυσικά όσο πιο πολλές επιλογές έχει κάποιος τόσο πιο δύσκολο είναι να καταλήξει σε μια από αυτές. Υπάρχουν όμως μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν στην επιλογή σας:

  • Αν οι γονείς και των δύο σας διεκδικούν... να δώσουν το όνομά τους στο μωρό σας, μπορείτε να κάνετε έναν συνδυασμό των ονομάτων τους ή να δώσετε διπλό όνομα στο καμάρι σας.

  • Αρχίστε από νωρίς να φτιάχνετε από κοινού μια λίστα με τα ονόματα που αρέσουν στον καθένα σας προσθέτοντας από καιρό σε καιρό καινούργια και αφαιρώντας αυτά που δεν σας κάνουν και πια «κλικ».

  • Τα αρχαιοελληνικά ονόματα είναι πολύ δημοφιλή και γι’ αυτό «πολυφορεμένα» πια. Μην καταλήξετε γρήγορα στην επιλογή «Αλέξανδρος» ή «Νεφέλη». Κάντε πρώτα τη δική σας στατιστική. Μετρήστε πόσες φορές επαναλαμβάνεται το όνομα αυτό στο περιβάλλον σας ή στην παιδική χαρά που πηγαίνετε.

  • Ένα λεξικό ονομάτων μπορεί να είναι ένας πολύτιμος βοηθός στις αναζητήσεις σας.

  • Για να είναι εύηχο το ονοματεπώνυμο του παιδιού σας, καλό θα ήταν το μικρό του όνομα να μην τελειώνει με το ίδιο φωνήεν που ξεκινάει το επίθετό του.

  • Αν το επίθετό σας είναι αρκετά παράξενο, καλό θα ήταν το μικρό όνομα του παιδιού σας να είναι σχετικά απλό.

  • Κοιτάξτε με προσοχή το παιδί σας και καταλήξτε σε εκείνο από τα υποψήφια ονόματα που του ταιριάζει περισσότερο!