Στέφανα

 

Η χρήση των στεφάνων στη γαμήλια τελετή απαντάται ήδη από την αρχαιότητα.  Στην αρχαία Ελλάδα, τόσο η νύφη όσο και ο γαμπρός, φορούσαν στα μαλλιά στεφάνια από ελιά, κληματόφυλλα ή λεμονανθούς. Μάλιστα, στην περιοχή της Βοιωτίας τα στέφανα φτιάχνονταν από σπαράγγια, και φοριόνταν από όλους όσους συνόδευαν τη νυφική πομπή. Στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους τα στέφανα του γάμου ήταν φτιαγμένα από λεμονανθούς και συμβόλιζαν την παρθενία. stefana_6Αργότερα, στους βυζαντινούς πλέον χρόνους τα στέφανα έμοιαζαν με βασιλικές κορώνες και ήταν πλέον σύμβολα βασιλικά, ενώ παράλληλα υπαινίσσονταν την έννοια της μαρτυρικής διάστασης της χριστιανικής ζωής. Σήμερα πλέον τα δύο στέφανα συμβολίζουν τους δύο ξεχωριστούς κύκλους ζωής που ενώνονται σε έναν. Το ζευγάρι στεφανώνεται, ενώνεται και «δένεται» άρρηκτα, ακριβώς όπως είναι δεμένα τα στέφανα με τη λευκή κορδέλα.

 

 

 

 

 

 

stefana_3Οι λεμονανθοί από ύφασμα ή από πεπιεσμένο χαρτί ήταν κάποτε η τυπική διακόσμηση των νυφικών στεφάνων.  Στις μέρες μας η ποικιλία στα σχέδια και στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των στεφάνων είναι αρκετά μεγάλη και το κάθε ζευγάρι μπορεί να εκφραστεί μέσα από έναν διαφορετικό τύπο, που ταιριάζει στη γενικότερη φυσιογνωμία του γάμου του. Αυτοί είναι μερικοί από τους τύπους στεφάνων που θα βρείτε:

 

 
  • Στέφανα με ημιπολύτιμους λίθους, μαργαριτάρια και κρύσταλλα

  • Ασημένια στέφανα

  • Επάργυρα στέφανα

  • Στέφανα με ανθάκια από πορσελάνη

  • Δερμάτινα στέφανα

  • Στέφανα με φυσικά ή αποξηραμένα λουλούδια

 

 

 

 

 

Φυλάξτε τα σύμβολα της ένωσή σας

 
Σε παλιότερες εποχές, αμέσως μετά το τέλος του μυστηρίου,
  τα στέφανα φυλάσσονταν στο εικονοστάσι που υπήρχε πάντα πάνω από το κρεβάτι του ζευγαριού. Αρκετά αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους οι στεφανοθήκες, οι ειδικές θήκες που προορίζονται να διατηρήσουν άθικτα τα σύμβολα της παντοτινής ένωσης των νεόνυμφων. Παραδοσιακά η στεφανοθήκη κρεμιέται στον τοίχο πάνω από το κρεβάτι των νεόνυμφων όπου λειτουργεί και ως διακοσμητικό στοιχείο. Ωστόσο, η πιο σύγχρονη τάση είναι η στεφανοθήκη να αντιμετωπίζεται ως ένα κομψό μεν αλλά χρηστικό αντικείμενο, που δεν τοποθετείται σε κάποιο πολύ εμφανές σημείο.stafanothikh_3_big-01

 

 

 

 

Υλικά για κάθε γούστο
Υπάρχουν στεφανοθήκες σε διάφορα σχήματα και υλικά κατασκευής: οβάλ, σε παραλληλόγραμμο σχήμα ή σε σχήμα καρδιάς, οκτάγωνες, ξύλινες, ασημένιες, από φίλντισι επασημωμένες, δερμάτινες, από plexi glass ή σε συνδυασμό διαφορετικών υλικών. Στο εσωτερικό τους που συνήθως είναι επενδυμένο με σατέν ύφασμα, συχνά υπάρχουν θήκες για τις μπουτονιέρες, τα μανικετόκουμπα και τα φυτίλια από τις λαμπάδες.