Ο Νονός

Η ημέρα της βάπτισης ορίστηκε λοιπόν και εσείς θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι υποχρεώσεις σας. Στην πραγματικότητα η μία, βασική και αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση σας είναι να προσφέρετε εφόρου ζωής την άπλετη αγάπη σας στο μελλοντικό βαφτιστήρι σας, το μελλοντικό πνευματικό σας παιδί. Όλα τα άλλα, είναι πολύ απλά, κι εμείς άλλωστε, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε.

 

Ypoxreoseis_nonos
Τα απαραίτητα...
Ας αρχίσουμε λοιπόν με τις αγορές που πρέπει να κάνετε: Σημειώνετε; Τα απολύτως απαραίτητα για τη βάπτιση είναι η λαμπάδα, τρεις πετσέτες –δύο μικρές για να σκουπίσετε τα χέρια σας εσείς και ο ιερέας και μια μεγάλη για να τυλίξετε το μωρό­– τα λαδόπανα, ένα μικρό μπουκάλι ελαιόλαδο (το οποίο τρεις ημέρες πριν από τη βάπτιση θα πρέπει να δώσετε στον ιερέα για να το ευλογήσει), ένα σαπούνι, το βαφτιστικό συνολάκι μωρού (ρούχα, εσώρουχα, καλτσάκια, παπούτσια) και φυσικά ο σταυρός του.
Όλα αυτά για να μεταφερθούν στην εκκλησία, θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ένα ξύλινο κουτί ή σε μια καλόγουστη τσάντα, με χαρούμενα σχέδια. Αυτές είναι μόνο οι βασικές υποχρεώσεις σας γιατί ενδέχεται, αν το συναποφασίσετε με τους γονείς, να συμβάλλετε και στο στολισμό της εκκλησίας.

 


Μετά τη βάπτιση
Ο ρόλος του νονού δεν τελειώνει με το τέλος της βάπτισης. Αντιθέτως μόλις αρχίζει. Από εδώ και στο εξής οφείλετε να επισκέπτεστε συχνά το πνευματικό σας παιδί προκειμένου να σας γνωρίσει καλύτερα και να αναπτυχθεί μεταξύ σας μια ιδιαίτερη, τρυφερή σχέση.
Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείπετε ποτέ να του αγοράζεται τη λαμπάδα του κάθε Πάσχα και φυσικά να του κάνετε δώρα από καιρό σε καιρό και ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα και την ημέρα των γενεθλίων του.
Τέλος, κάτι ακόμα που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η εκκλησία απαγορεύει το γάμο ανάμεσα σε πνευματικά αδέρφια γι’ αυτό καλό θα ήταν, αν αποφασίσετε να βαφτίσετε πολλά παιδιά, αυτά να είναι του ιδίου φύλου.