Έθιμα

Όταν το μωρό γινόταν σαράντα ημερών, ο πατέρας ρωτούσε εκείνον που τους είχε στεφανώσει αν ήθελε να το βαφτίσει. Οι γονείς για να καλέσουν τον κουμπάρο έπαιρναν μια λαμπάδα και μια πετσέτα και έστελναν τα παιδιά της οικογένειας ή παιδιά συγγενών να του πουν την ημέρα που θα γινόταν η βάφτιση.

 

 

Ο νονός ψώνιζε τα βαφτιστικά του μωρού και το δώρο που θα έκανε στη μητέρα του. Δώρο ψώνιζε και η μητέρα για τον κουμπάρο. Συγγενείς ή φίλοι κρατώντας ένα καλάθι γαρίφαλα αναλάμβαναν να καλέσουν τον κόσμο δίνοντας σε κάθε καλεσμένο από ένα λουλούδι.

 

Την ημέρα της βάπτισης ο νονός έφερνε στην εκκλησία δύο κουβάδες με ζεστό νερό για την κολυμπήθρα. Το μωρό το έφερνε στην εκκλησία ένας συγγενής και το παρέδιδε στο νονό αφού πρώτα λάμβανε από εκείνον χρήματα. Η μητέρα δεν πήγαινε καθόλου στην εκκλησία, αλλά παρέμενε στο σπίτι. Την ώρα της βάφτισης οι καλεσμένοι έριχναν λεφτά μέσα στην κολυμπήθρα, τα οποία στη συνέχεια έπαιρνε ξανά πίσω.

 

Ο κουμπάρος έλεγε το όνομα που θα έπαιρνε το παιδί –το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν το ήξερε κανένας άλλος– και τα παιδιά έτρεχαν να πουν το όνομα στη μητέρα του μωρού. Η μητέρα φίλευε τα παιδιά, ενώ τα περισσότερα χρήματα τα έπαιρνε το παιδί που έλεγε πρώτο το όνομα του νεοφώτιστου. Όταν τελείωνε η βάφτιση, σήκωναν τον κουμπάρο ψηλά και του φώναζαν «Άξιος». Στη συνέχεια, δύο κορίτσια έπαιρναν το νερό της κολυμπήθρας και το έχυναν σε ένα μέρος καθαρό. Για τη δουλειά αυτή έπαιρναν φίλεμα από τον κουμπάρο. Στο τέλος της βάπτισης, αντί για μπομπονιέρες, μοίραζαν στον κόσμο καραμέλες, λεφτά και μικρά σταυρουδάκια

 

Αμέσως μετά ο κουμπάρος πήγαινε στο σπίτι της μητέρας του μωρού και εκεί η μητέρα γονάτιζε τρεις φορές, του φιλούσε το χέρι και έπαιρνε το μωρό. Τότε ο κουμπάρος της έλεγε: «Σου παραδίνω το βαφτιστικό μου να το προσέξεις σαν τα μάτια κι από τη φωτιά κι από όλα τα κακά» και στη συνέχεια ακολουθούσε γλέντι. Όταν ο κουμπάρος έφευγε από το σπίτι πήγαινε πάνω από τη κούνια του μωρού, το φιλούσε και το φίλευε. Το ίδιο έκαναν και άλλοι συγγενείς.

 

 

 

Πηγή: www.pontos.gr

 

 

Ο νονός ή η νονά έχει την υποχρέωση να πάει το νεοφώτιστο στην εκκλησία επί τρεις συνεχόμενες λειτουργίες για να κοινωνήσει.

 Το μωρό είναι ντυμένο με τα βαπτιστικά του και οι γονείς μεταφέρουν μαζί και τη λαμπάδα της βάπτισης την οποία ανάβουν και στους τρεις εκκλησιασμούς. Η λαμπάδα μετά την τελευταία Κοινωνία παραμένει στην εκκλησία.

 

 

Κατά τη διάρκεια της βάπτισης ο ιερέας κόβει μια μικρή τούφα από τα μαλλιά του παιδιού. Αυτή η κοπή των μαλλιών, γνωστή και ως τριχοκουρία, σημαίνει ότι ο νεοφώτιστος ανήκει πλέον στο θεό. Γι’ αυτό και, σύμφωνα με την παράδοση, οι γονείς επιτρέπεται να κόβουν τα μαλλιά των παιδιών μέχρι να βαπτιστούν.

 

Hair_Cut

 

Σύμφωνα με την παράδοση, η μητέρα ξεπλένει το παιδί από το λάδι της βάπτισης τρεις ημέρες μετά το  μυστήριο. Μέχρι τότε το παιδί πλένεται μόνο τοπικά για λόγους υγιεινής.Το νερό που θα χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο του νεοφώτιστου, των βαπτιστικών του ρούχων και των πετσετών που χρησιμοποιήθηκαν στη βάπτιση θα πρέπει να ριχθεί σε ποτάμι ή στη θάλασσα. Εναλλακτικά, αν αυτό είναι αδύνατο, μπορούμε να ρίξουμε το νερό στην ειδική χοάνη που υπάρχει στους ναούς.

 

Oil