Στη δημιουργία των νυφικών οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν διάφορα πολυτελή υφάσματα, το καθένα από τα οποία έχει τα δικά του χαρίσματα, τις δικές του ιδιοτροπίες και φυσικά διαφορετικό κόστος.

Αυτό που θα πρέπει σίγουρα να έχετε υπόψη σας είναι ότι δεν ενδείκνυνται όλα τα υφάσματα για όλους τους σωματότυπους αλλά ούτε και για όλα τα σημεία του νυφικού. Κατά τα άλλα με δυο-τρεις επισκέψεις σε οίκους νυφικών θα έχετε γίνει «ξεφτέρι». Για τις πρώτες «εγκυκλοπαιδικές» σας γνώσεις πάντως, αυτός είναι ένας κατάλογος με τα πιο συνηθισμένα υλικά κατασκευής νυφικών.

 

Yfasma

Οργάντζα: Λεπτό και συνήθως διαφανές ύφασμα, κατασκευασμένο τις περισσότερες φορές από μετάξι ή βαμβάκι. Η οργάντζα προδίδει στο σώμα χάρη, ενώ η διαφάνεια του υφάσματος έχει διαβάθμιση και μπορείτε να το βρείτε από διάφανο έως αδιαφανές.


Σατέν: Ύφασμα συνυφασμένο με την έννοια της πολυτέλειας που κατασκευάζεται από φυσικό ή τεχνητό μετάξι. Ενδείκνυται για σωματότυπους με κανονικές αναλογίες, καθώς διαγράφει όλες τις καμπύλες.

Ταφτάς: Ύφασμα γυαλιστερό, πολύ σκληρό και πολύ πυκνό που κατασκευάζεται από φυσικό ή τεχνητό μετάξι. Δίνει όγκο στη φούστα, ενώ όταν η νύφη κινείται, παράγει έναν χαρακτηριστικό ήχο.

Τούλι: Ύφασμα που κατασκευάζεται από μετάξι ή πολυεστέρα. Χρησιμοποιείται συνήθως στο πέπλο, στο μπούστο αλλά και στην ουρά του νυφικού, ενώ μπορεί να κεντηθεί με πούλιες, πέτρες και στρας για ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Μουσελίνα:
Ύφασμα ελαφρύ, λεπτό και διαφανές που κατασκευάζεται από μετάξι, βαμβάκι ή μαλλί. Χαρίζει στο νυφικό ένα αέρινο στυλ.

Κρεπ: Ύφασμα συνήθως από μετάξι, βαρύ και χυτό που ενδείκνυται για ογκώδη νυφικά με ντραπαρίσματα.

Σιφόν: Ύφασμα διάφανο, λεπτό, πολύ ευαίσθητο και στιλπνό που κατασκευάζεται από μετάξι. Προσδίδει στο νυφικό ένα αέρα ρομαντισμού.

Βελούδο:
Πολυτελές ύφασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για χειμωνιάτικους γάμους. Κατασκευάζεται από μετάξι ή βαμβάκι.

Δαντέλα: Εντυπωσιακό υλικό που κατασκευάζεται από φυσικό ή τεχνητό μετάξι. Συνήθως στολίζει το μπούστο, τα μανίκια ή τη φούστα του νυφικού.